Трябва да се потърсят решения за качествена професионална ориентация

Често младите хора учат и завършват специалности, които нямат никакво бъдеще

Христо Илиев, основател и председател на съвета на директорите на AG Capital:

Трябва да се потърсят решения за качествена професионална ориентация
- Каква е дейността на Вашата компания?

- AG Capital e водеща група, специализирана в инвестиции и услуги в сектора на недвижимите имоти.

- Кои са най-наболелите проблеми, с които се сблъсквате във Вашия сектор?

- Нямаме някакъв наболял проблем. Нашият бизнес е цикличен. Има периоди, когато пазарът е активен. В условия на криза компаниите демонстрират своята устойчивост. За 25 години, групата ни натрупа достатъчно опит, за да сме стабилни, независимо от различните фази на пазара.

- Защо решихте да подкрепите инициативата на PwC България?

Подкрепям кампанията на PwC - “Твоите 25 причини да избереш България”, защото за мен въпросът за подготовката на следващото поколение винаги е бил от ключово значение. Възприемам участието в проекта и като част от 25-тата годишнина на първата и най-позната наша компания АДРЕС, част от AG Capital.

- Смятате ли, че компаниите трябва да участват активно в подготовката на кадрите за пазара на труда?


- Факт е, че има огромна пропаст между професиите, от които има нужда бизнеса и това, което днешните студенти избират като сфери на образование. За мен най-важно е да се потърсят решения за качествена професионална ориентация.

- Как според Вас трябва да се стимулират квалифицираните кадри, за да останат в България?

- Често младите хора учат и завършват специалности, които или нямат никакво бъдеще, или не са пряко свързани с талантите им. Това е условие за поява на неудовлетвореност да постигнат това, за което мечтаят. За да се развиват тук е необходимо да променим липсата на реална професионална ориентация. Тогава няма да са необходими специални стимули. Процесът ще е естествен и двете страни ще бъдат по-удовлетворени.

Интервюто е част от кампанията "Tвoитe 25 пpичини дa избepeш Бългapия" на "Прайсуотърхаускупърс България" ЕООД (PwC Bulgaria), в която Economic.bg е партньор.
Коментари: 0