SpaceX успешно даде старт на тестовете за глобален сателитен интернет

Компанията изстреля двата прототипни сателита Microsat-2a и Microsat-2b

SpaceX успешно даде старт на тестовете за глобален сателитен интернет
1600 ~ 1 мин. четене

SpaceX успешно изстреля малките сателити Microsat-2a и Microsat-2b, с което официално даде старт на реалните тестове на бъдещата си услуга за доставяне на глобален интернет по цялата Земя. В дългосрочен план компанията планира да изведе в орбита цяло съзвездие от 12 000 спътника. 

 Изстрелването на двата прототипа бе официално одобрено още миналата седмица, но бе отложено. Сега то се случи с ракетата Falcon 9 от Ванденберг, Калифорния, в четвъртък. За да  изведе своите спътници в орбита, компанията всъщност се възползва от планираното изстрелване на испанския сателит Paz за наблюдение на Земята. 
 
Microsat-2a и Microsat-2b са част от амбициозния проект Starlink, в рамите на който се планира изстрелването на 4 400 сателита в орбита около 1 100 – 1 350 км надморска височина. По-късно се предвижда разполагането и на още 7 500 на около 350 км надморска височина. 
 
Целта е по този начин да се осигури високоскоростен сателитен интернет на хората по цялата Земя. Starlink се очаква да привлече около 40 млн. абонати до 2025 г., а годишните приходи да са около 30 млрд. Една от целите на Илон Мъск е по този начин да привлече финансиране за бленуваната мисия до Марс. 

Подкрепи Economic.bg