Не бих използвал пенсионната реформа в политически сделки

Съдебната и пенсионната реформа трябва да се случат, заяви Калфин

Не бих използвал пенсионната реформа в политически сделки

"Не бих си позволил да използваме пенсионната реформа в някакви политически сделки". Това каза пред БНР вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Според него не трябва да се прави избор между съдебната и пенсионната реформа.

"Тази дилема е измислена. Не може да се постави едното срещу другото. Трябва да се случат и двете. До сряда вечерта изтича срокът за предложение на второ четене. Радвам се, че не минаха предложенията на Реформаторския блок и Патриотичния фронт за удължаване на срока, така че на практика да премести целия пакет през есента. Няма смисъл за допълнително време за предложения. Това са теми, обсъждани от месеци и то много активно“, коментира Калфин.

"Не бих искал да се използва и темата пенсионна реформа за някаква политическа разменна монета. Достатъчно е работено по нея. Има консенсус. Работодатели, синдикати, представители на широки кръгове на обществото са я подкрепили. Мина с добър резултат на първо четене в парламента", допълни още той.

На въпрос какво ще се случи ако всички българи, които сега работят в Гърция, се върнат у нас, Калфин отговори, че беработицата би се увеличила значително, но за момента няма индикации, че тези хора са готови да се върнат. "Някои от тях от доста години са там и са част от гръцката социална система", добави вицепремиерът. 

Коментари: 0