Не, технологиите не са в основата на дигиталната трансформация

Covid-19 дава тласък на цифровизацията на работния процес

Не, технологиите не са в основата на дигиталната трансформация

Снимка: Unsplash

1748 ~ 4 мин. четене
Едно от нещата, които сегашната ситуация около коронавируса осветли изключително ярко, е предимството на технологиите, които помагат на мнозина все пак да вършат работата си от разстояние. Прогнозата е, че кризата ще даде силен тласък на дигиталната трансформация. 

„Противно на общоприетото мнение, дигиталната трансформация е по-малко свързана с технологията и повече с хората“, пише в свой анализ Harvard Business Review. Анализаторите изтъкват, че човек може да купи почти всяка технология, но способността да се адаптира към по-дигиталното бъдеще всъщност е свързана с развиването на следващото поколение умения и затварянето на пропастта между търсене и предлагане на подготвени кадри. 

Считани за важен елемент за конкурентоспособност в бъдеще, дигиталните умения може да се окажат новата разделителна линия между успешните и изоставащите – не само на личностно ниво, но и на национално. Прогнозите сочат, че много скоро девет от десет работни места ще изискват такива. Междувременно обаче в момента едва 56% от европейците ги имат, а що се отнася до работната сила – делът на онези с основни цифрови умения е 37%. 

Затова и ЕС фокусира вниманието си в тази посока чрез различни механизми. Една от новите програми – Програма „Хоризонт Европа“ (2021-2027) с бюджет от над 9 млрд. евро – цели да подкрепи именно дигиталната трансформация и наред с инвестициите в суперкомпютри, изкуствен интелект и киберсигурност, тя ще стимулира и развиването на умения.

Един от вкоренените проблеми например е свързан с липсата на развиване на умения след завършването на образование. Сегашната криза обаче като че ли преобръща мирогледа и все повече хора се замислят за бъдещето си през научаването на нови неща, които да го адаптират по-успешно към зараждащата се нова среда. 

„Въпреки че бъдещето е по-несигурно от всякога, ние сме уверени, че … (трябва) да се съсредоточим върху преквалифицирането и усъвършенстването на хората, така че те да бъдат по-добре подготвени да се адаптират към промените“, пише HBR. 

Ярък пример е точно сегашната внезапна криза – към нея се адаптираха хора с натрупани вече умения, както и такива, които успяха в движение да усвоят бързо нови знания. 

HBR съветва как да се подготвим за бъдещето: 

Поставете хората на първо място: Технологията винаги се състои в това да правите повече с по-малко, но тази комбинация е ефективна само, ако сдвоите технологията с правилните човешки умения. Автоматизацията премахва ненужните работни места, но заедно с това създава нови такива. Творческият аспект на иновациите зависи изцяло от човека. 

Налице е проста максима – че и най-блестящата иновация е без значение, ако не сме достатъчно квалифицирани да я ползваме, както и обратното, че и най-впечатляващите умове ще са безполезни в бъдеще, ако не посегнат към технологиите. 

Съсредоточете се върху меките умения: Точно както дигиталната трансформация е свързана повече с хората, отколкото с технологиите, така и ключовите технологични умения са меките, а не твърдите. 

Пазарът на труда е горещо място за анализатори в сферата на киберсигурността, софтуерни инженери и учени в областта на данните. Има обаче още по-голяма нужда от хора, които могат да бъдат обучени в следващата вълна от IT умения. Според HBR най-добрият начин на една организация да се ориентира правилно е като избере най-адаптивните, любопитни и гъвкави кадри. Причината е, че никой не знае какви точно ще са необходимите авангардни умения на бъдещето, затова е по-лесно да се заложи на хора, които биха ги възприели по най-ефикасния начин. 

Техническата компетентност е временна, но интелектуалното любопитство трябва да е постоянно.

Промяна на задвижването от върха: Идеята за промяна отдолу нагоре е романтична и интуитивна, но в действителност тя е много по-вероятно да се случи, ако я прокарате отгоре надолу. 

Това не означава, че трябва да прегърнете автократична или йерархична структура, или че се нуждаете от култура на страх. Всъщност това е просто въпрос за лидерство. В контекста на дигиталните трансформации, основното значение е, че не можете да очаквате големи промени или подобрения на вашата организация, освен ако не започнете от развиването им във вашите топ лидери, които да „заразят“ след това останалите. 

Ако не можете да се провалите бързо, уверете се, че ще успеете бавно: Че скоростта е крал, а действието е ключово, че перфекционизмът е враг и че всеки трябва да е готов за провал – всички тези схващания са се превърнали в клишета в управленското мислене. Единственият начин да се адаптирате към постоянно променящ се и бързо рушащ се свят е да ускорите и да работите с темпо. 

Разбира се, винаги има компромис между скорост и качество, така че ако не можете да се провалите достатъчно бързо, тогава трябва да сте сигурни, че дългосрочните ви залози се развиват. С други думи, добре е да успеете бавно, ако не можете да се провалите бързо. 

В края на деня провалът е само стратегия за постигане на успех в дългосрочен план, така че ако изберете друга стратегия, добре – просто се уверете, че всъщност можете да стигнете до там. 
Коментари: 0