Недостигът на чипове ще засегне производството на смартфони

Засега основните проблеми са в автомобилопроизводството, но компании от различни браншове вече се притесняват

Недостигът на чипове ще засегне производството на смартфони

Снимка: Pixabay

672 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Недостигът на полупроводници, който обхвана света, може да продължи до 2022 г. и да удари производствоto на смартфони. А това предвещава недостатъчно предлагане на редица уреди и индустриално оборудване, казаха ръководители на индустрията и икономисти, цитирани от Reuters.

Автомобилният сектор пострада най-много през тази година, но предлагането в сектора може да се подобри относително скоро, след като Китай поеме част от производственото търсене, на което Тайван не може да отговори. Това заяви главният икономист на ING Greater China Ирис Панг пред Форума на Reuters за глобалните пазари тази седмица.

Тайванските полупроводникови компании засилиха производството в Китай, тъй като прекъсванията и продължаващите мерки за социално дистанциране заради COVID-19 нарушиха производствената дейност и пристанищните операции в Тайван.

„Китай спечели 5% от недостига на чипове по отношение на БВП – тайванските полупроводникови компании са планирали добре и са построили големи фабрики в континентален Китай“, каза Панг. Тя прогнозира, че производителите на смартфони ще бъдат следващият сегмент, който ще се сблъска с прекъсвания.

Тайванските полупроводникови компании се занимават с изработка на чипове за автомобили, така че недостигът на трябва да бъде решен за автомобили в рамките на няколко седмици. Но проблемът с недостига на чипове при други електроники продължава“, каза Панг. Тя добави, че може да се забавят доставките на някои нови модели смартфони.

Компаниите от различни браншове в световен мащаб предупреждават за продължаващи проблеми с доставка на чипове.

ASML, един от най-големите доставчици в света на полупроводници, увеличи прогнозата си за продажби тази седмица при силни поръчки, тъй като чиповете на гиганти, като TSMC и Intel, се надпреварваха да увеличат производството.

По-широката криза при доставките може да продължи до второто тримесечие на 2022 г., каза Адам Хан, основател на AKHAN Semiconductor, въпреки че според него този график е „амбициозен“.

Андрю Фелдман, главен изпълнителен директор на проектанта на чипове Cerebras Systems, повтори това мнение. Той каза, че доставчиците цитират около 32 седмици за нови производства на чипове и компоненти.

Панг от ING заяви, че дори криптокопачите търсят начини да рециклират използвани чипове, което означава, че недостигът не е изчезнал.

По-голямото търсене на чипове, подхранвано от еднократни покупки за задоволяване на нуждите от домашните уреди и непрекъснатото търсене на смартфони и друга електроника, се очаква да стимулира инвестициите и растежа в сектора.

Чип индустрията може да нарасне между 21 и 25% през 2021 г., като „електрониката ще има най-доброто си представяне от 2010 г. насам“, каза Дан Хътчесън, главен изпълнителен директор на VLSI Research, фокусиран върху чипове.

Досега тази година индексът на Philadelphia SE Semiconductor изпревари високотехнологичния Nasdaq Composite с печалби от над 16% спрямо 13%.

Подкрепи Economic.bg