Италия ограничава неимунизираните граждани

Зелената карта ще е необходима за достъп до заведения, културни и спортни събития и др.

Италия ограничава неимунизираните граждани

Снимка: Unsplash

3755 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Италия въвежда по-строги мерки за неваксинираните срещу COVID-19 граждани. От 6 август ще се изисква здравна карта за Covid-19 при посещение на много хотели и заведения на закрито, включително барове и ресторанти, съобщи италианското правителство. За италианците ще има ограничения в използването на железопътния транспорт и на вътрешните полети.

Сертификатът, наречен зелена карта, ще бъде задължителен за достъп до спортни зали, басейни, концерти, панаири, музеи, кина и театри. Нощните клубове не са включени в мярката и засега ще останат затворени, предава Euronews.

Документът ще свидетелства за това, че притежателят е получил поне една доза от ваксината, възстановил се е от Covid-19 или има отрицателен резултат през предходните 48 часа. Пропускът вече се изисква за присъствие на сватбени приеми и посещения в старчески домове.

Италианският премиер Марио Драги заяви след заседанието на кабинета, който одобри мярката, че „здравната карта е инструмент, който позволява на италианците да продължат дейността си с гаранция, че не са сред заразни хора“. Той подчерта, че „зеленият пропуск не е произволен въпрос; той е условие за запазване на отворената икономическа дейност.“

Дори при дефинирането на параметрите изборът беше или да се продължи нормално с много региони в жълтата зона, защото те биха надхвърлили предишните параметри, или да се въведе зеления пропуск и да се променят параметрите, за да се запазят регионите в бяла зона, но със зеления пропуск“, добави той.

Приемането на мярката беше обект на напрежение в правителственото мнозинство, като лидерът на крайнодясната партия Лига Матео Салвини предупреди срещу „драконовски, импровизиран и неизмерен избор, който изключва мнозинството италианци от правото им да работят и да се движат свободно“.

Това се случва, тъй като броят на случаите на Covid-19 в Италия преминава границата от 5000 в четвъртък за първи път от 21 май. Заразяванията нарастват вече четири последователни седмици.

„Вариантът делта е заплаха, защото се разпространява по-бързо от другите варианти“, предупреди Драги. „Приканвам всички италианци да се ваксинират и да го направят незабавно“, призова той, като приветства факта, че „повече от половината италианци са завършили цикъла на ваксинация“.

Властите ще изискват все повече зеления дигитален сертификат или негативен тест за COVID-19. В страната все още 40% от възрастното население не е ваксинирано.

Подкрепи Economic.bg