Радев: От БСП зависи устойчивото парламентарно мнозинство

Левицата определи като добър знак поканата на "Има такъв народ" за диалог

Радев: От БСП зависи устойчивото парламентарно мнозинство

Снимка: БТА

1156 ~ 2 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова

Предстои да работим усилено върху това, което Вие винаги сте заявявали – разграждане на порочното правителство, справянето с корупцията, решаването на социалните проблеми, на тежкото разделение в доходите, неравенствата на българските граждани. За да се получи всичко това е нужно ефективно, отговорно правителство, което да се опре на широка парламентарна подкрепа.

Това заяви президентът Румен Радев по време на консултациите с „БСП за България“. Президентът допълни, че за да се получи всичко това, е необходимо отговорно правителство, което да се опре на широка парламентарна подкрепа.

По думите му конфигурацията в българския парламент е така отредена, че от Българската социалистическа партия зависи устойчивото парламентарно мнозинство. Не само математически, но е изключително важно да бъде постигната идея. Радев приветства решението на БСП да участва в диалога за съставяне на правителство по покана на ИТН.

Хиляди български граждани, гласувайки за Вас, възлагайки своите надежди на Вас за една по-справедлива, по-социална и солидарна България, се надяват и Вие да отстоите техните приоритети и техните нужди в този диалог", допълни още Радев.

Според президента БСП и ИТН могат да намерят много пресечни точки, в които да постигнат така необходимия консенсус за съставяне на правителство. Като такива Радев определи подкрепата за възрастните и младите хора, секторите образование и здравеопазване.

На консултациите левицата беше представлявана от лидера на социалистите Корнелия Нинова и Кристиан Вигенин.

„България е изправена пред сериозни предизвикателства както в резултат на COVID кризата, така и икономическите, и социални последици от нея. Предстои ни да приемем актуализация на бюджета, добре е, че служебният кабинет е подготвил вариант. За нас е изключително тревожно социално-икономическото състояние, предвид нарастващите цени на основни стоки и услуги. Този път трябва да се опитаме да съставим редовен кабинет с ясни приоритети и времеви хоризонт“, заяви Нинова.

Лидерът на социалистите определи като добър знак поканата за диалог с „Има такъв народ“, защото доскоро партията на Слави Трифонов определяше БСП като част от статуквото. Нинова обясни, че след срещата с ИТН Националният съвет на партията ще вземе решение как да действат по-напред.

Българските граждани могат да разчитат на БСП за разум, надпартийно мислене и грижа – с цел съставяне на редовен кабинет. Ако не се стигне до реализация на първия и втория мандат, ние имаме политическо решение – ако ни връчите третия мандат, ще опитаме да съставим кабинет“, обърна се лидерът на социалистите към президента.

Румен Радев приветства решението им и обясни, че е отговорност на всяка партия, получила мандат, да се опита да състави кабинет.

Подкрепи Economic.bg