НЕК дължи 600 млн. лв. на американска ТЕЦ

\"ЕЙ И ЕС- Гълъбово\" трябва да плати 119 млн. лв. за доставени въглища на \"Мини Марица-изток\"

НЕК дължи 600 млн. лв. на американска ТЕЦ
188 ~ 1 мин. четене

Националната електрическа компания дължи близо 600 млн. лв. на Американската топлоелеектрическа централа "ЕЙ И ЕС- Гълъбово". Това обяви Оливие Маркет, изпълнителен директор на "ЕЙ И ЕС- България". Той изрази надежда, че скоро се надява да бъдат разплатени дълговете в енергетиката.

"Миналата седмица енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че има прогрес. До няколко седмици се очаква банките да дадат техните оферти, след което в зависимост от тях процесът може да се развие бавно или бързо, в зависимост дали се налагат преговори или не", коментира Маркет, цитиран от "Труд". По думите компаният дължи 119 млн. лв. за доставени въглища на държавната компания "Мини Марица-изток".

"Има затруднения в мините, получаваме известия, че намаляват количествата на договорени въглища за доставка, което неминуемо ще доведе до намаление на производството в региона, така че това е сериозно притеснение за нас и се надяваме да бъде решен по-скоро този въпрос", обясни изпълнителният директор по експлоатация на "ЕЙ И ЕС- Гълъбово" Тодор Бележков. Той добави, че за разлика от други години от средата на 2015 г. централата е доста натоварена, блоковете се използват на максимална мощност особено в по-студеното време.

В понеделник ръководството на американската централа и кметът на община Гълъбово Николай Тонев откриха първия етап от рехабилитацията на Младежкия център в града. Проектът е на стойност 4,4 млн. лв., които са отпуснати от американската централа. Комплексът ще е разположен в парка на Гълъбово, в карето между стадиона, река Сазлийка и кръговото кръстовище.

Подкрепи Economic.bg