НЕК е следващата КТБ

Без шоково постъпване на цените на тока за бита, дупката в НЕК няма да се затвори

НЕК е следващата КТБ
232 ~ 2 мин. четене

Дълговете на НЕК в един момент ще станат дългове на всички нас. Това се случи с КТБ, защо НЕК да не е следващата подобна ситуация, това съобщи за БНР енергийният експерт Мартин Владимиров. 

Засега от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) отхвърлят вероятността от поскъпване на електроенергията за бита, но с уговорката, че ще следят внимателно как това ще се отрази на енергийния отрасъл.

Българският енергиен холдинг (БЕХ) не успява да намери заем без държавна гаранция, необходим на Националната електрическа компания (НЕК). Холдингът търси тези пари, за да може НЕК да се разплати с двете американски централи от комплекса "Марица изток", които от своя страна да си платят за въглищата на мините, и за да влезе в сила едно споразумение, което би намалило цените, плащани от НЕК за тока на ТЕЦ-овете. Финансовите институции и банките, които проявиха някакъв интерес, поискаха държавна гаранция, за да отпуснат средства на БЕХ.

Ако БЕХ не успее да осигури нужните средства до средата на ноември с двете американски централи цените, които НЕК плаща на централите ще останат все така високи, което от своя страна означава, че дупката в НЕК ще се увеличава. За регулатора няма да има друга опция, освен да повиши цените на тока за бита.

Без едно шоково постъпване на цените на тока за бита, дупката в НЕК няма да се затвори. Алтернативата беше да се увеличава таксата „Социална отговорност” за бизнеса, но това е абсолютно недопустимо за бизнеса, който следва своя интерес, коментира още Владимиров.

По думите на Мартин Владимиров, КЕВР обаче, няма да вдигне цената на тока, защото това ще предизвика социално напрежение, затова ще се върви към репресиране на ВЕИ-та.

Припомняме, че Националната електрическа компания (НЕК) е на загуба от 311 млн. лв. за първите девет месеца на годината. Това твърди директорът на финансовата дирекция на дружеството Румяна Кръстева. Към края на септември загубите от регулираната дейност на дружеството са в размер на 400 млн. лева. Задълженията на НЕК към края на август са 3,6 млрд. лева, от които 1,5 млрд. лева са към производители на електрическа енергия.

Подкрепи Economic.bg