12 млн. лв. струва машинното преброяване

Предлагат членовете на ОИК София да е равен на броя на общинските съветници

12 млн. лв. струва машинното преброяване

Снимка: Стоян Йотов

12 млн. лв. ще струва първоначалното закупуване на техниката, която да осигури въвеждането на машинно преброяване в около 12 хил. избирателни секции. Това се посочва в мотивите към предложенията за промени на Избирателния кодекс (ИК), които 9 депутати от Реформаторския блок са внесли в деловодството на парламента, предаде БГНЕС.

Депутатите са предимно от партията на вицепремиера Меглена Кунева – Движение „България на гражданите“ (ДБГ).

Основният акцент в предложенията за промени на ИК е свързани с възможността за въвеждане на машинно преброяване, което е различно от електронното гласуване, тествано на последните няколко вота в избирателни секции в столицата. Според вносителите чрез електронно преброяване ще бъдат намалени грешките при попълването на протоколи. 

„Машинното преброяване се въвежда само като временна стъпка преди въвеждане на машинното гласуване, а след пълно въвеждане на машинното гласуване машинно преброяване ще бъде използвано само за хартиените бюлетини, които ще са допълваща възможност“, посочват в мотивите си вносителите.

За да се въведе машинно преброяване, ще е нужно при отпечатването на бюлетините да се сложат т.нар. „баркодове“. „За да се избегнат манипулации обаче, машинното преброяване остава под човешки контрол“, допълват реформаторите.

Депутатите предлагат още броят на членовете на Общинската избирателна комисия в София да бъде увеличен на 61, колкото са и общинските съветници.

Внасянето на предложения за промяна на изборното законодателство бе анонсирано в началото на седмицата от вицепремиера и лидер на ДБГ Меглена Кунева. Въпреки уверенията, че ще се предложи мащабна реформа, от мотивите към законодателната инициатива става ясно, че тя е сведена основно до възможността за въвеждане на машинно преброяване, което трудно би могло да ограничи манипулациите при провеждането на избори.

Коментари: 0