Toyota ще инвестира 1 млрд. долара в изкуствен интелект

Тя ще създаде нова компания в Силициевата долина

Toyota ще инвестира 1 млрд. долара в изкуствен интелект
236 ~ 1 мин. четене

Toyota инвестира 1 млрд. долара в създаването на нова компания в Силициевата долина за развите на изкуствен интелект и роботика. Японският производител иска да се превърне в лидер на пазара на коли без шофьор и да приложи технологията в други сфери от живота.

Президентът Акио Тойода заяви, че новата компания ще стартира през януари 2016 с 200 души персонал. Тя ще наема изследователи и инженери и ще работи в тясно сътрудничество  със Станфордския университет и Масачузетския технологичен институт, пише abcnews.

За проекта Toyota ще инвестира 1 млрд. долара в рамките на 5 години. Компанията обяви, че интересите ѝ се простират отвъд автоматичното шофиране, тъй като то вече се предлага от някои автомобилопроизводители. Затова тя се насочва към предлагането на по-безопасен начин на живот, каза Тойода.

Компанията вече показа робот, който да помага на болни възрастни хора и такива в инвалидни колички, като им носи необходимите предмети. Тя създаде още роботи в човешка форма, които могат да говорят и свирят на музикални инструменти.

В четвъртък компанията обяви, че запазва прогнозата си за печалба за годината на ниво 2,25 трилиона йени (18,5 млрд. долара).

Подкрепи Economic.bg