НЕК с отчайващи задължения и загуби

Над 3,5 млрд. лева са общите задължения на дружеството, само загубата от т.нар. регулиран пазар е над 850 млн. лева

Бездънна яма:

НЕК с отчайващи задължения и загуби
"Към днешна дата положението е повече от отчайващо". Това каза Петър Илиев, изпълнителен директор на НЕК ЕАД по време на пресконференция за състоянието на Национална електрическа компания (НЕК) ЕАД, на която стана ясно, че общите задължения на дружеството са над 3,5 млрд. лева. Economic.bg припомня, че сумарно дълговете на НЕК в края на 2013 г. бяха на стойност 2,711 млрд. лв. при 2,201 млрд. лв. година по-рано.

„От вчера започнахме срещи със синдикатите, преди малко с производителите на електроенергия, но положението е над 1 млрд. 200 млн. лв. имаме задължения само към производителите на електрическа енергия. Сума, която е баснословна. Над 3,5 млрд. лева са общите задължения на НЕК. Преди да стана директор правих някакви сметки как можем да излезем от този омагьосан кръг, защото наистина не бях съвсем наясно с реалното състояние. Щом се запознах сякаш ме удариха с нещо по главата", заяви Илиев.

Припомняме, че загубите на НЕК растат експоненциално от години - за първите 6 месеца от годината дружеството е отчело рекордно висока загуба от малко над 250 млн. лева.  За 2013 година загубата на държавната електрокомпания преди данъчно облагане бе с 43% по-висока спрямо предходната 2012 година - от 99,432 млн. лв. на 142,225 млн. лв. 234 млн. лева загуба от оперативна дейност пък регистрира дружеството през 2012 година.

„От началото на годината до 30 октомври включително само загубата на НЕК от т.нар. регулиран пазар са над 850 млн. лева. Моята единствена надежда беше, че ще можем да спечелим от зимните месеци, които са най-добрите от финансова гледна точка. Предполага се, че консумацията на енергия е по-голяма, а фотоволтаичната енергия е по-малко. Голямата изненада беше, че много голяма част от енергията е продадена на свободния пазар", обясни още той.
Коментари: 0