НЕК получава отсрочка за дълговете си към \"ЕЙ И ЕС Гълъбово\"

Компанията е оптимистична, че ще получи плащанията скоро

НЕК получава отсрочка за дълговете си към \
Автор: Александра Сотирова

Националната електрическа компания (НЕК) ще получи още един месец отсрочка за изплащането на задълженията си към ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Гълъбово". Това означава, че дългът на дружеството от над 600 млн лв. към американската централа ще може да се изплати до края на 2015 г., а настоящият договорен срок е 30 ноември, който обаче няма да бъде изпълнен. Това съобщи Оливие Маркет – изпълнителен директор за България на ЕЙ И ЕС, предаде репортер на Economic.bg.

„По споразумението се работи от началото на годината. И двете страни искат то да се изпълни, защото води до сериозни печалби и за двете страни. От наша страна бихме искали да нагодим  времевата рамка към схемата за изплащане и сме уверени, че ще успеем. Надяваме се, че в следващите месец-два тази транзакция ще се изпълни”, каза още Маркет. Само след като борчът на НЕК бъде изплатен, ще може да влезе в сила намалената цена на произвеждана във въглищната централа електроенергия.

Преди дни Българският енергиен холдинг (БЕХ) прекрати процедурите по търсенето на заема, който е в размер на 650 млн. евро за дълговете на НЕК .

Представителите на ЕЙ И ЕС отрекоха централата в Гълъбово да е получавала неправомерна държавна помощ, както заявиха от КРИБ, останалите национално представени работодателските организации и Патриотичния фронт.

"Събираемостта от НЕК все още се повишава. Плащанията на електрическата компания не са достатъчни и не покриват новите фактури, които дружеството поема. Ние сме в постоянна комуникация с банките, с които дружеството работи и съм уверен, че няма да имаме проблеми с тях, ако се прехвърли крайният срок 30 ноември", оптимистичен бе Маркет.

На въпрос как ЕЙ И ЕС ще коментира внесения закон в парламента за разваляне на дългосрочните договори с двете централи, дружеството отговори, че тези мерки, които са предприети от правителството, ще доведат до стабилизиране и устойчивост на енергийния сектор. „Ние подкрепяме тези мерки, защото за нас това може правилно да разреши проблемите в енергийния сектор и да подобри обстановката за инвестиции в България, което ще допринесе за бъдещото й развитие”, заяви той.  

При 100% натоварване на ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Гълъбово", нейната цена ще бъде толкова, колкото тази на енергийния микс на НЕК – 132 лв. за MWh, обяви още изпълнителният директор. Според него дългосрочният договор на ЕЙ И ЕС с НЕК може да бъде адаптиран към предстоящата либерализация на енергийния пазар в България без никакъв проблем.

От компанията добавиха още, че просроченото салдо на НЕК към вятърния парк „Свети Никола” е около 37 млн. лв.

Коментари: 0