В последните 20 г. такъв автомат не е изнасян от България

Страната ни няма да се намеси по военен път в битката срещу ИДИЛ

Борисов за информацията за български автомати Калашников при атентатите в Париж:

В последните 20 г. такъв автомат не е изнасян от България
"За това, че при атентатите в Париж е използван автомат "Калашников", произведен в България, се говорят много неща. За да се каже, че е български, трябва да го изпратят тук и нашите експерти да го изследват. В последните 15-20 г. такъв автомат не е изнасян от България". Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Благоевград. 

Той допусна, че е възможно през 80-те години да е продаван и да е останал някъде, но това били само хипотези. 

"Не мога да потвърдя и да отрека нищо, докато не изпратят автомата. Досега такова искане не е постъпило при нас", допълни Борисов. 

Премиерът е категоричен, че България няма да се намеси по военен път в битката срещу ИДИЛ. "Ние сме страна, която не воюва и настояваме по дипломатичен път да се реши този проблем. Когато пращаш самолети и ракети, не може да очакваш мир от отсрещната страна", каза той. 

Борисов смята, че трябва да се направи ревизия на поведението на ЕС, НАТО и други евро-атлантически страни. "Да видим дали винаги нашата външна политика е била адекватна и дали това, което сме правили е донесло очакваните резултати", каза министър-председателят.

По-рано днес и министърът на външните работи Даниел Митов коментира темата с автоматите.

"Автоматите, с които са стреляли терористите в Париж, са били произвеждани през 80-те години в много държави, включително в България. Как едно оръжие се е озовало от едно място на друго, не може да се установи. Това оръжие би могло да бъде от всяка една държава, която го е произвеждала, няма как България да бъде въвличана", каза  Митов в кулоарите на парламента.

Държавната фирма „Арсенал" е произвеждала автомати „Калашников". Износ обаче не е осъществявала, заяви пред БНР изпълнителният директор на вече частния военен завод в Казанлък инж. Николай Ибушев във връзка с изтеклата информация, че автоматите, с които са стреляли терористите в Париж на 13 ноември, са произведени в България.

Инж. Ибушев обясни, че в казанлъшките оръжейни заводи до 1985 г. са се произвеждали автомати с марката „Калашников". Отговора къде са се търгували можели да дадат само от „Кинтекс", които са осъществявали продажбите на произведено у нас оръжие зад граница. Изпълнителният директор на „Арсенал" смята, че едва ли някой може да отговори на въпроса как калашниците са попаднали в ръцете на терористите.

Инж. Николай Ибушев обясни, че автоматите, които сега се произвеждат в казанлъшката оръжейна фирма, не носят марката „Калашников". По мнението му щом всички търсят оръжието на „Арсенал", в това число и терористите, значи то е добро и с високо качество.
Коментари: 0