Нено Димов се задейства заради обгазяването на Перник след заповед от Борисов

Гражданите подозират ТЕЦ „Република“, проверяващите обаче не откриват нито там, нито при други производства

Нено Димов се задейства заради обгазяването на Перник след заповед от Борисов

Снимка: МОСВ

Ще предприемем комплексна проверка на всички индустриални обекти в Перник за установяване на източника на замърсяване на въздуха в града. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов на съвместен брифинг с кмета на община Перник Вяра Церовска. Той посочи, че ще потърсят съдействие от МВР, ДАНС, прокуратурата, Регионалната здравна инспекция (РЗИ), като ще участват и Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) и Басейнова дирекция.

Тази инициативност обаче идва чак след разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов. От много време жителите на Перник са на протест срещу задушаващата миризма, която всяка вечер по часовник се стели над града. Според хората проблемът идва от свързания с Христо Ковачки ТЕЦ „Република“. От дружеството обаче са категорични, че задушливата миризма не идва от тях и те не горят отпадъци, тъй като нямат право на това.

Гражданите обаче публикуват снимки и видеа, от които се вижда, че от комините на ТЕЦ-а през нощта излиза черен пушек. Те твърдят, че проблемът е в централата.bTV/Стопкадър

От РИОСВ-Перник отчитат завишени нива на фини прахови частици, но въпреки че уж проверяват на място, смятат, че проблемът не е в ТЕЦ „Република“. Община Перник обещава постоянни проверки през нощта, за да се разбере мистерията с обгазяването на града.

„Активната гражданска позиция е изключително важна за решаване на проблемите“, смята Нено Димов. Той призна, че много пъти е сигнализиран от кмета и са извършвани множество проверки. „Само през последните 6 месеца са направени 16 проверки на ТЕЦ „Република“, като 6 от тях са планови, останалите – внезапни“, обясни министърът.

bTV/Стопкадър

При тези проверки са установени няколко нарушения – едното от тях е за нерегламентирано изгаряне на дървесен чипс. Наложена е санкция от 35 хил. лв., но съдът я е намалил на 10 хил. лв. В края на 2018 г. също има констатирани нарушения за изгаряне на биомаса, което не е разрешено и е в нарушение на комплексното разрешително, за което има наложена санкция от 50 000 лв., но и тя се обжалва в съда.
На сушилнята в ТЕЦ-а също има наложена принудителна административна мярка, като през последните 6 месеца не е установено тя да работи.

„По време на срещата с кмета на Перник днес решихме заедно с общината да правим внезапни и максимално чести проверки при зареждането на ТЕЦ-а, за да видим какво точно ще се гори, защото на площадката при нашите проверки не е установено RDF-гориво през последните 5-6 месеца, но граждани и общината твърдят, че може би е имало такова“, посочи министър Димов.

Той съобщи, че преди десетина дни е изпратил писмо до Агенция „Митници“  и "Гранична полиция" за засилен контрол по границата за внос на RDF и други горива от отпадъци. „Ако има нерегламентирано превозване на отпадъци, то може да бъде установено от тях. Има горива отпадъци от т.нар. „зелен“ списък, които не подлежат на нотификация и които се превозват с декларация. Затова съм изпратил инструкция при съмнение да се викат представителите на съответната регионална екоинспекция, за да провери дали това, което се внася, отговаря на описаното в декларацията“, съобщи министър Димов.

Той е категоричен, че до момента за Перник няма разрешено внасяне на RDF отпадъци, нито разрешение за изгаряне.

По повод инвестиционното намерение на ТЕЦ „Република“ за горене на отпадъци, той изтъкна, че това, че има инвестиционно предложение, не означава, че процедурата е приключила и такова е дадено. „Вчера изтече последният срок за становища и към момента има близо 500 възражения, изпратени в общината, и още 200 - в РИОСВ-Перник. „Ние сме изпратили до РЗИ искане за становище дали това е опасно за здравето на гражданите. Така че процедурата продължава. Крайният компетентен орган е директорът на РИОСВ, а самата процедура ще отнеме месеци и дори години“, каза Димов.
Коментари: 0