Неуспешните газови проекти на ЕС са стрували 440 млн. евро

България участва в два от тях

Неуспешните газови проекти на ЕС са стрували 440 млн. евро

Снимка: Pixabay

За по-малко от десетилетие Европейският съюз е похарчил 440 млн. евро за газопроводи, които или никога не са били завършени, или е вероятно да се провалят, според нов анализ на Global Witness. Общо от 2013 г. насам близо 5 млрд. евро пари на данъкоплатците са похарчени за 41 газови проекта, като тръбопроводи или терминали за внос, известни като „Проекти от общ интерес“ (PCI), според проучването на международната неправителствена организация.

От тях приблизително 440 млн. евро са били похарчени за седем газови проекта, които или са се провалили, или са били задържани, казва Global Witness.

По-голямата част от неефективните разходи за газови проекти - над 430 млн. евро - е похарчена за тръбопровода BRUA, целящ да свърже България, Румъния, Унгария и Австрия с газовите запаси в Черно море. Проучванията на газовите залежи в черноморската икономическа зона на България и Румъния бяха гореща тема, но в случая с България работата е в пълен застой, пише Euractiv.

Проектиран да облекчи зависимостта на Европа от руския газ, BRUA трябваше да пренася 1.75 млрд. куб. м газ в първата си фаза, което струва около 479 млн. евро.

Участък от тръбопровода беше завършен през ноември 2020 г., но той се намира изцяло в Румъния и не достига нито до Черно море, нито до съседите на страната. Инвеститорите сега се притесняват, че BRUA няма да транспортира газ, след като Exxon, която беше водеща в по-голямата част от проекта, обяви, че иска да продаде лиценза си.

Плановете за разширяване на BRUA в Унгария бяха отменени през април миналата година и е малко вероятно тръбата да транспортира газ от Черно море, което не отговаря на първоначалната амбиция на проекта, когато ЕС го определи като проект от общ интерес.

BRUA беше включен в Десетгодишния план за развитие на мрежите на „Булгатрансгаз”, който обхваща периода 2019 – 2028 г. като проект, който би оказал влияние върху развитието на пазара, повишаване на диверсификацията и сигурността на газовите доставки.

Останалите шест проекта, за които ЕС е пропилял парите на данъкоплатците, са:

  • Третата междусистемна връзка между Португалия и Испания (отменена). Субсидия от ЕС: 97 359 евро;
  • Газопроводът Midcat, свързващ Франция и Испания (отменен). Субсидия от ЕС: 6 253 708 евро;
  • Междусистемната връзка между Полша и Чешката република (само проект). Субсидия от ЕС: 1 360 868;
  • Газопроводът Пинс-Лендава-Кидричево (без активност от получаването на финансиране от ЕС през 2014 г.). Субсидия от ЕС: 344 500 евро;
  • Австрийско-Чешки газопровод (спрян). Субсидия от ЕС: 41 993 евро;
  • Газовият проект Eastring, свързващ Словакия с българо-турската граница през Румъния и Унгария (отложен за неопределено време). Субсидия от ЕС: 438 527 евро.
Коментари: 0