Лекарите в САЩ вече могат да лекуват COVID-19 с ивермектин

Според д-р Чавдар Ботев активното вещество може да се използва с тази цел и в България

Лекарите в САЩ вече могат да лекуват COVID-19 с ивермектин

Снимка: Pixabay

Лекарите в САЩ вече имат възможност да предписват по своя преценка лечение на COVID-19 с ивермектин, след като Националният институт по здравеопазване преразгледа отношението си към лекарството и му даде по-висок статут, позволяващ да се използва не само в клинични проучвания. Това обяви в интервю за Dir.bg специалист по трансфузионна хематология и един от учредителите на Сдружението за лечение с реконвалесцентна плазма д-р Чавдар Ботев.

Ивермектин в България

Той обясни, че промененият статут означава, че здравните власти нямат против прилагането на лекарството, но няма достатъчно данни за пълното му разрешаване.

„Разрешените лекарства за лечение на коронавируса са малко и повечето от лекарствата, които се използват за такова лечение, са със същия статут, като на ивермектина - още се събират данни за тяхната ефективност“, обясни д-р Ботев.

Според него лекарите у нас също могат да изписват това лекарство, ако преценят. „Най-важното е, че то е безопасно“, твърди специалистът.

Към момента ивермектин е разрешен за хуманна употреба в България. Но регистрираното лекарство „Хювемек“, което съдържа активното вещество, е позволен за лечение само на стомашно-чревна строингилоидоза. И задължително след предписание на лекар.

В момента компанията производител на медикамента „Хювефарма“ продължава разработването на „Хювемек“ за лечение на COVID-19 и планира провеждането на Фаза 3 клинично проучване. В края на миналия месец компанията обяви, че е извършила мащабно клинично проучване за използване на ивермектин при лечение на COVID-19. Това е първото многоцентрово, рандомизирано, двойно сляпо, плацебо-контролирано Фаза 2 изследване на територията на Европейския съюз, като тестовете са извършени в периода май-октомври 2020 г. Проучването е стартирано веднага след първите съобщения за установен in-vitro ефект на ивермектина срещу вируса SARS-COV-2 през април 2020 г.

 

Коментари: 0