Toyota започна строежа на своя интелигентен град на бъдещето

„Живата лаборатория“ с площ от 175 акра може да стане дом на 2000 жители

Toyota започна строежа на своя интелигентен град на бъдещето 1 Снимка

Снимка: WovenCity/Facebook

Toyota започва да изгражда своя високотехнологичен Woven City („Изтъкан град“) в бивш завод за производство на превозни средства в подножието на връх Фуджи в Япония.

Разработката беше обявена за първи път през януари 2020 г. като „прототип на града на бъдещето, където всички екосистеми са свързани“.

„Живата лаборатория“ с площ от 175 акра може да бъде дом на 2000 жители, включително изследователи и служители на Toyota. Те ще могат да тестват и разработват технологии в сферата на автономните превозни средства, роботика, лична мобилност, интелигентни домове и изкуствен интелект в реално състояние.

Проектът за Изтъкания град официално стартира днес“, заяви президентът на Toyota Акио Тойода на церемония тази седмица.

„Предприемането на действия, както някой е решил, никога не е лесна задача. Трябва да изкажа най-дълбоката си благодарност на всички, които са предоставили своята искрена подкрепа и сътрудничество за проекта до днес“, каза той.

Toyota е възложила проектирането на Woven City на архитектурната фирма Bjarke Ingels Group (BIG). В градчето ще има три вида улици, преплетени помежду си на нивото на земята. Единият тип е предназначен за автоматизирано шофиране, другият за пешеходци, а третият за велосипеди и скутери.

Ще има и подземен път, използван за превоз на товари. 

Сградите ще бъдат предимно от дърво, за да се сведе до минимум въглеродния отпечатък, и ще бъдат изградени с помощта на традиционна японска дървена дограма, съчетана с роботизирани производствени методи. Покривите ще бъдат покрити с фотоволтаични панели за генериране на слънчева енергия в допълнение към мощността от водородни горивни клетки.

Първоначално жителите ще наброяват около 360, предимно възрастни граждани, семейства с малки деца и изобретатели, обясняват от Toyota.

Коментари: 0