Перу доказа високата ефективност на ивермектин срещу COVID-19

Държавата проведе широкообхватно проучване на медикамента и установи 14-кратно намаление на случаите

Перу доказа високата ефективност на ивермектин срещу COVID-19

Снимка: Pixabay

На 8 май 2020 г. Министерството на здравеопазването на Перу одобри ивермектин за стационарно и амбулаторно лечение на COVID-19. Това, по данни на специализирания сайт trialsitenews.com, е намалил 14 пъти смъртността в 33-милионната латиноамериканска държава. Този драстичен спад се случва за четирите месеца до 1 декември 2020 г. Ефективността на медикамента, според медията, се доказва още по-ясно в последващия период, когато новият президент решава да ограничи използването му и смъртността скача 13 пъти.

Ивермектин в България

За да се оценят възможните ефекти от лечението на COVID-19 с ивермектин, предложени от тези съвкупни тенденции, допълнителните смъртни случаи са били анализирани във всички 25 щата на страната при хора на възраст над 60 години. За да се идентифицират потенциалните объркващи фактори, са били изследвани и данни за мобилността от Google, плътност на популацията, генетични вариации на SARS-CoV-2 и нива на серопозитивност.

Резултати

25-те щата на Перу са били групирани по степен на разпределение на ивермектин: максимална (масово разпределение на ивермектин чрез широкообхватна операция, водена от армията); средна (локално управлявани дистрибуции на ивермектин); и минимална (ограничително използване на ивермектин в един щат - Лима). Средното намаление на допълнителните смъртни случаи 30 дни след пиковите стойности е 74% за групата с максимално разпределение на ивермектин, 53% при средната група и 25% за Лима. Намаляването на допълнителните смъртни случаи е свързано със степента на разпределение на ивермектин по щатове със стойност на „P“ 0.002, използвайки тест на Kendall τb, много под прага на достоверност от 0.05 за установен клиничен ефект.

Заключение

Масовите лечения с ивермектин - лекарство, безопасно използвано в 3.7 млрд. дози по целия свят, най-вероятно са причинили 14-кратното намаляване на допълнителните смъртни случаи в Перу, преди 13-кратното им увеличение след промяната на политика на правителството. Това категорично предполага, че лечението с ивермектин също може ефективно да допълни имунизациите, за да помогне за изкореняването на COVID-19, пише изданието.

Коментари: 0