„Никой не е Господ да изсуши пътищата при обилен снеговалеж“

Председателят на Пътната агенция обясни, че огромният проблем при пътищата е тежкотоварното движение

Инж. Дончо Атанасов, председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“

„Никой не е Господ да изсуши пътищата при обилен снеговалеж“

Снимка: Economic.bg

612 ~ 2 мин. четене
"Никой не е Господ да изсуши пътищата при обилен снеговалеж. Хаос по пътищата няма, но както е в цяла Европа, когато има снеговалежи, има затруднения по пътищата".

Това заяви председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) инж. Дончо Атанасов в студиото на bTV.

По негови думи най-големите проблем по пътищата при зимна обстановка създават тежкотоварните автомобили. Той обясни, че транзитът, който преминава за едно денонощие през България, са 10 хил. тира.

„Един тир е достатъчен да блокира половин България и заради това пътната агенция, заедно с МВР, сме предприели ограничения на тежкото движение на някои места, за да не създаваме проблеми на останалото движение“, допълни Атанасов. 

Според него в момента републиканската пътна мрежа функционира нормално при зимни условия. Ограничения има само в участъка между Бяла – Русе за тежкото движение. На въпрос защо все пак се получават проблеми по пътищата при зимни условия Атанасов обясни, че Пътната агенция реагира навреме, а причините за затрудненията са различни. Той даде пример, че при АМ „Люлин“ има три сериозни свлачища, които в тази обстановка няма как да се укрепват. 

„Република България притежава 44 хил. км пътища – републиканска и общинска. Една огромна част от тези пътища са на възраст 40-50 години. Експлоатационният период на един път, особено на автомагистрала, е 7-8 години. Има магистрали, които не са ремонтирани около 30 години“, заяви инж. Дончо Атанасов. 

Всяка година за ремонт на пътищата се дават близо 100 млн. лв., а резултатът – след обилен снеговалеж те се отварят отново и хората чупят колите си по мрежата. 

„Премиерът е гневен, министърът е гневен (бел.ред. на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков), и аз съм гневен“, допълни Атанасов. 
Подкрепи Economic.bg