„Инса Ойл” напуска Петролната асоциация заради новия закон за горивата

Предложеният проектозакон продължава да предизвиква бурни реакции в сектора

„Инса Ойл” напуска Петролната асоциация заради новия закон за горивата
Автор: Александра Сотирова

Петролната компания „Инса Ойл” напуска Българската петролна и газова асоциация (БПГА) заради новия проектозакон за горивата, внесен по инициатива на организацията в началото на март.

Молбата за напускане е от собственика на дружеството Георги Самуилов и вчера е одобрена от Управителния съвет на БПГА, става ясно от съобщение на организацията. Управителният съвет на БПГА взе решение, съобразно с Устава на сдружението, да предложи на Общото събрание на БПГА да изключи „Инса Ойл” ООД от членския състав на организацията по молба на компанията, пише в позицията на Асоциацията.

От организацията обаче не са съгласни с мотивите на Самуилов за напускане. В писмо до медиите, изпратено миналата седмица, той изразява категоричното си несъгласие с предложения Законопроект за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. „С него, под паравана на добри намерения, се въвеждат ограничения, които на практика убиват конкуренцията на пазара като поставят неизпълними изисквания към повечето участници", пише вътре.

Според БПГА представител на „Инса Ойл” е участвал в обсъждането на всички идеи, предложени по подготовката на законопроекта за административното регулиране на бранша. В съобщението им пише, че той е бил напълно информиран за всички детайли, засягащи този проект, както и всички членове на БПГА. „Поради това, внезапно появилото се нежелание от страна на тази компания  да се ограничат нарушенията на нелоялните играчи на пазара и да се сложи ред в сектора, буди съмнение за действителните ѝ мотиви”, се казва още в позицията на асоциацията.

Според БПГА нелоялните търговци в отрасъла увреждат интересите на спазващите правилата участници на пазара и изкривяват конкуренцията в този бранш. И именно този законопроект за горивата дава ясен знак, че ще се работи легално и съобразно правилата.

Припомняме, че вчера от Асоциацията на производителите, разпространителите и потребителите на бутилиран пропан-бутан (LPG) също изразиха негативното си отношение към законопроекта, смятайки, че ще убие малките търговци в техния бранш.

Коментари: 0