Новият проект за горивата ще доведе до поскъпване на газта за бита

В момента на територията на България има 67 обекта, а заради промените ще останат само 7, което ще доведе до монопол

16:11 22.03.2018

Новият Законопроект, който предвижда по-сериозна регулация на бизнеса с горива, предизвика негативни реакции в сектора. От Асоциацията на производителите, разпространителите и потребителите на бутилиран пропан-бутан (LPG) на пресконференция днес обявиха, че промените ще заплашват да унищожат целия  бранш от българската икономика.

Според тях внесеният вече Законопроект за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход ще доведе до поскъпване на газта за битови нужди. Причината е, че новите изисквания ще доведат до преустановяване на дейността на 95% от операторите на бутилиран пропан-бутан в България и е пряка предпоставка за формирането на монопол. В момента на територията на България има 67 обекта, собственост на 54 компании, от които може да се пълни и доставя бутилиран пропан-бутан. С приемането на законопроекта, на новите изисквания ще отговарят само 7 обекта, които при това са собственост на 5 компании.

Това ще се отрази негативно и на обикновения потребител, тъй като може да доведе до спекулативно увеличение на цената на пропан-бутана. По данни на асоциацията това ще засегне пряко над 100 000 домакинства и над 80% от ресторантьорския бизнес у нас.

„Когато газта за битови нужди поскъпне, ще се оскъпят и всички стоки и услуги, защото се променя цената на енергията“, коментира председателят на асоциацията Георги Палпурин.

Експертите алармират, че в законопроекта не е отчетена социалната поносимост на промените. Не е посочено колко работни места ще бъдат закрити след неминуемото преструктуриране на сектора и отпадането на 95% фирмите, които са и работодатели. Никъде не се споменава и как това ще се отрази на потребителите и как ще повлияе на снабдяването на труднодостъпните райони в страната.

Като един от сериозните мотиви за внасянето на законопроекта се посочва борбата със сивия сектор. Законотворците твърдят, че данъчната събираемост от сектора ще се подобри на годишна база с 1 млрд. лева. Това, обаче са данни от 2015 г., преди въвеждането на промени в Закона за акцизните и данъчните складове за повишаване на контрола и гарантиране на събираемостта. От асоциацията нямат информация отчетени ли са постигнатите резултати и повишената събираемост през изминалите две години.

Промените ще възпрепястват и възможността държавата да упражнява реален контрол върху сектора. Законопроекът залага изискване за наличие на минимален обем на складове от 500 кубични метра. За да се източи за проверка съдържанието на подобен склад, са необходими 6 влакови цистерни. За да има ефективен контрол, е необходимо складовите помещения да не надвишават обем от 50 кубични метра, тъй като това ще позволи наистина ефективен и бърз контрол от страна на държавата.

От Асоциацията на производителите, разпространителите и потребителите на бутилиран пропан-бутан депозираха днес в Народното събрание своите мотиви против приемането на законопроекта, който бе внесен в началото на март и подкрепен от депутати от всички политически партии.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: газ | поскъпване | промени | Асоциация производители пропан-бутан | Lpg | закон за горивата