Николай Младенов е новият специален пратеник на ООН за Близкия изток

Номинацията на генералния секретар на организацията е подкрепена единодушно от Съвета за сигурност

Николай Младенов е новият специален пратеник на ООН за Близкия изток

Снимка: un.org

540 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун е назначил бившият български външен министър Николай Младенов като специален пратеник на международната организация в Близкия изток, съобщава Associated Press.

По този начин Младенов заема един от ключовите постове за един от най-размирните и в същото време събиращи най-много икономически и политически интереси региони в света. От 2013 г. досега той заемаше позицията на специален пратеник на ООН за Ирак, между 2007 и 2009 г. бе член на Европейския парламент, а между 2010 и 2013 г. ръководеше дипломацията на България в първия кабинет на Бойко Борисов.

Според източници на информационната агенция, кандидатурата му е била единодушно одобрена от Съвета по сигурността на ООН.

Досегашният специален пратеник за региона, холандецът Робърт Сери, отговаряше за мирния процес в Близкия изток и бе личен представител на Бан Ки-мун пред палестинските власти от 2007 г. Сери също е и специален пратеник на Генералния секретар в т.н. „Мирен квартет“ от посредници за израелско-палестинските преговори, съставен от Обединените  нации, САЩ, Европейския съюз и Русия.

Подкрепи Economic.bg