ЕК с нова процедура срещу България

Забавено е транспонирането на европейска директива за контрола върху инвестиционните посредници

ЕК с нова процедура срещу България
156 ~ 2 мин. четене

Европейската комисия е започнала нова процедура срещу България, този път за забавено транспониране на директива, отнасяща се до контрола върху инвестиционните посредници, пише в днешния си брой в. Капитал Daily.

За това е съобщила заместник-министърът на финансите Карина Караиванова по време на заседание на парламентарната икономическа комисия. Крайният срок за приемане на съответните промените в Закона за пазарите на финансови инструменти е бил 31.12.2013 г., но три състава на Народното събрание така и не са успели да предприемат техническото синхронизиране на законодателството. Вчера комисията прие единодушно предложенията на първо четене.

Директното транспониране срещна противопоставянето на компаниите в сектора, тъй като, според тях, то не отчита спецификата на българския капиталов пазар и значително по-малките му мащаби, в сравнение с повечето страни-членки. Основни възражения пораждат сериозното увеличаване на глобите и разширяване на правомощията на КФН, които посредниците тълкуват като възможност за намеса в бизнеса им.

Според експерти, цитирани от изданието, максималните глоби при определени нарушения от 5 млн. лв. за физическо и 10 млн. лв. за юридическо лице плюс процент от оборота не могат да бъдат променени, но е възможно минималните да бъдат адаптирани към българския пазар. Според бранша, такива глоби са в състояние да доведат до неплатежоспособност много компаниите.

Дори самите вносители признават, че повечето административни мерки вероятно ще доведат и до поскъпване на услугите, които инвестиционните посредници предлагат.

Новите текстове са дело на самата Комисия за финансов надзор и бяха публикувани за обществено обсъждане през февруари 2014 г., когато ЕК вече е изпратила писмо за намерението си да стартира процедура срещу страната. На писмото е отговорено, а българската страна е поела ангажимент до април миналата година да бъдат приети необходимите изменения. Поради разпускането на 42-рото Народно събрание, обаче, това така и не се случва до края на годината.

Подкрепи Economic.bg