Нимиц иска да върне Гърция и Македония в преговорите за името

Процесът реално е блокиран от 11 години, но със смяната на властта може и да има раздвижване

Нимиц иска да върне Гърция и Македония в преговорите за името
524 ~ 1 мин. четене
Посредникът, определен от ООН да води преговорите между Гърция и Македония за името - Матю Нимиц, иска да върне двете държави на масата на преговорите. Процесът реално е спрян от 11 години, но след смяната на властта в Скопие и желанието на държавата да се присъедини към ЕС и НАТО, вече се виждат някакви шансове, макар и минимални.

Според македонски издания никой не очаква конкретно предложение на предложената тристранна среща, но подновяването на разговорите се приема като положителна стъпка. Гръцки медии пишат, че според „някои спекулации" е възможно все пак Нимиц, който днес ще вечеря с преговарящите, а утре ще проведе "работна среща" с тях, да опита да ги обедини около дадена идея. От друга страна такъв сценарий е малко вероятен, тъй като в началото е нужно да се обявят позициите на правителствата и на тази база да се мисли за идеи.

Преговарящите Васко Наумовски и Адамантиос Василиакис трябваше да се срещнат на 20 или 21 ноември, но събитието се отложи по "технически причини", които не бяха обявени.


Подкрепи Economic.bg