Ниските цени на петрола забавят ръста на производството в САЩ

Месечен доклад на ОПЕК твърди, че това забавяне няма да намали нарастващия световен излишък

Ниските цени на петрола забавят ръста на производството в САЩ

Сривът в цените на петрола започва да се забавя ръста на производството в САЩ, стана ясно вчера от официално изказване на ОПЕК. Въпреки това забавянето няма да попречи на обема на нарастващия световен излишък през настоящата година, а търсенето на продукта на страните членки на ОПЕК ще достигне най-ниското си ниво в последното десетилетие, споделя Reuters.

В месечен доклад Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) даде прогноза за търсенето на петрол, според която износа от групатаще падне до 28,78 милиона барела на ден през 2015 г.

Цените на петрола са паднали почти 60 % от юни, отчасти защото ОПЕК през ноември взе решение против орязване на производствените си количества, като това решение трябваше да запази пазарния дял спрямо конкурентите доставчици. Неприятните обстоятелства са допълнително подкрепени от бума на производството в САЩ.

Рязкото спадане на световните цени на петрола може да застраши бъдещите добиви от неконвенционални източници, казаха от ОПЕК в доклада, подготвен от техните икономисти в щаба на групата във Виена.

След като шистовото сондиране изисква сериозни инвестиции, а това не е пресметнато добре при условията на продължително ниските цени, може да се очаква, че производството следва да спадне, вероятно до края на 2015г.

На заседанието на ОПЕК, топ износителя Саудитска Арабия призова колегите за борба с ръста на предлагането на петрол от конкурентни източници, включително шистовите продукти на САЩ, които се нуждаят от сравнително високи цени, за да бъдат икономически независими и да не подкопават пазарния дял на ОПЕК.

В доклада на ОПЕК се представя прогноза, според която общото предлагане на петрол от САЩ ще се увеличи средно до 13,81 милиона барела на ден през 2015 г., което е 950 000 барела на ден повече от количеството за 2014 г. Темпът на нарастване е по-бавен от 1.05млн. барела увеличение за миналия месец, но САЩ все още е най-големия производител и снабдител, извън ОПЕК.

ОПЕК не е единствената институция, която предсказва забавяне на петролните доставки на САЩ, след като от Правителството заявиха във вторник, че очаква вътрешната петролна продукция през 2016г. да нарасне с едва 2.2%, което е най-бавния темп от години.

Коментари: 0