Nissan потвърди за ареста на шефа си

Японската корпорация ще гласува неговото изгонване от Съвета на директорите

Nissan потвърди за ареста на шефа си

Президентът и главен изпълнителен директор на Nissan Motor Co. Хирото Саикава участва в пресконференция на която даде подробности за ареста на председателя на Борда на директорите Карлос Гон

Снимка: БТА

Японската автомобилна корпорация Nissan Motor Co. потвърди, че председателят на Съвета на директорите Карлос Гон е арестуван днес в Токио заради предполагаеми финансови нарушения, информира BBC, цитирайки изпълнителния директор на компанията Хирото Саикава. Също така Гон, който е авторитет в промишлената индустрия, ще бъде отстранен от компанията, след насрочената за четвъртък среща на Съвета на директорите.

„Съюзът между трите компании - Renault, Nissan и Mitsubishi Motors, няма да бъде засегнат от това събитие“, обеща Хирото Саикава на пресконференция в централата на групата в Йокохама, близо до Токио. „За Renault обаче последиците ще бъдат значителни“, допълни Саикава.

Той потвърди, че Гон е арестуван, след като е бил разпитан от прокурори след пристигането си в Япония по-рано днес.

Изненадващото събитие е „объркало“ служителите и останалите ръководители на автомобилопроизводителя и ще подложи на изпитание обединението Renault-Nissan-Mitsubishi.

Компанията от Йокохама посочи, че предполагаемите нарушения за милиони долари, извършени от Гон и друг ръководител на автомобилостроителя, са открити при едномесечно разследване, започнато по сигнал.

„Освен че съжалявам, аз изпитвам огромно разочарование, недоволство, отчаяние, възмущение и обида“, каза Саикава, извинявайки се цели 7 минути в началото на пресконференцията. „Искам да сведа до минимум объркването и последиците за дейността и бизнес партньорите ни“, допълни той.

Nissan уточни, че предоставя информация на прокуратурата и сътрудничи на разследването. Твърденията за неправомерни действия засягат и члена на Съвета на директорите на компанията Грег Кели, който също е арестуван.

Саикава уточни, че има три основни типа допуснати нередности, сред които деклариране на по-ниски доходи, използване на инвестиционни средства за лична облага и незаконно използване на разходи на компанията.

Той обеща да засили управленските структури на компанията, като допълни, че до проблема може да се е стигнало, тъй като у един човек е била съсредоточена прекалено много власт.

Нисан се извинява дълбоко за големите притеснения у нашите акционери и заинтересовани страни. „Ще продължим работата си, за видим какви точно са нашите управленски проблеми и проблемите с контрола и ще вземем подходящите мерки“, допълни той.

Гон подписа договор по-рано тази година до 2022 г. Заплата му, която е висока според умерените японски стандарти за директорските заплати, бе проблем през годините. Според агенция Киодо и телевизия Ен Ейч Кей Гон е спечелил близо 10 млрд. йени (89 млн. долара) за период от пет години до края на март 2015 г., включително заплата и други доходи от компанията, но е декларирал само 5 млрд. йени (44 млн. долара).
Коментари: 0