Нито един клиент не е останал без газ

Цената на горивото няма да се увеличава, смята Георги Гегов от \"Булгаргаз\"

Нито един клиент не е останал без газ
188 ~ 2 мин. четене
Днес се провежда едно нормално зимно дежурство, няма извънредна ситуация. Към момента няма спряно газоподаване към нито един клиент. На нито един клиент природният газ няма да бъде спрян. Това заяви изпълнителният директор Българския енергиен холдинг (БЕХ) Жаклен Коен на извънредна пресконференция на ръководителите на енергийни държавни компании след поредна среща с премиера Борисов, предаде БГНЕС. 

Коен съобщи, че „тази нощ е минала без сътресение“. „Всичко е спокойно, няма никакъв проблем. Беше подадено заявление от „Овергаз мрежи“ до „Булгаргаз“, те реагираха. Имахме готовност за това още от 30 декември, когато се състоя първото заседание при премиера Борисов“, заяви той. 

Той отново обясни, че „Булгаргаз“ доставят газ на „Овергаз мрежи“, който последната заплаща. Това става по договора, който беше пописан снощи, 31 декември. „Единственото, което искаме е газът, който доставя „Булгаргаз“, да бъде плащан навреме“, подчерта той. Жаклен Коен отново повтори, че го интересува само икономическата страна на проблема и не иска да чува политически спекулации, че някой на някого иска да отнеме бизнеса. 

„Искам много категорично да заявя. В тази ситуация държавата и държавните дружества направиха всичко на границата на невъзможното. Очевидно за някои хора не е било новина, че се спират доставките за „Овергаз“, каза той. „Разговарях с г-н Сашо Дончев на 30 декември и той ме увери, че няма да има проблем на 31 декември. Но всички вие видяхте развоя на събитията“, добави Коен. „Не мога да не си задам въпроса, защо не беше поискана една по-ранна среща, за да не се изправя на изпитание държавата“, каза той и подчерта "Газът няма да бъде спиран за нито един клиент".

Коен припомни, че за момента България има само един източник на природен газ, независимо дали това ни харесва или не – такива са реалностите. „Искам да изкажа благодарности, защото колегите от „Газпром“ спокойно можеха да кажат „нас не ни интересува“. Слава Богу проявиха разбиране. В резултат на което тази нощ продължи безпроблемното доставяне на газ“, отбеляза ръководителят на БЕХ. 

Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Георги Гегов заяви, че е получил уверения от руската страна, че въпреки създалата се ситуация, ще ни бъдат предоставени необходимите количества синьо гориво. „Това е доказателство за доброто отношение на „Газпром“ към нашата страна и нашите потребители“, каза той. 

Георги Гегов допълни, че цената на газа няма да бъде променяна, защото увеличаването на заявките не е станало по вина на българския търговец. Той е получил уверения в тази насока от колегите от „Газпром експорт“ и от „Булгаргаз“ Гегов отбеляза, че „Овергаз“ не са разполагали с нагнетени количества природен газ в газохранилищата, които да използват в случай на екстрени ситуации. Той също така смята, че трябва да се абстрахираме от конкретния случай. Според него държавата трябва да помага на всяка компания в бранша, която е изпаднала в затруднение. 

На брифинга стана ясно, че в момента газопроводната система функционира нормално. Изпълняват се заявката на „Булгаргаз“, в която са включени и количествата на „Овергаз“.
Подкрепи Economic.bg