Някои хора в Израел ще получат по трета доза Pfizer

Решението идва на фона на бързото разпространение на щама „Делта“, който доведе до ръст на заразата в страната

Някои хора в Израел ще получат по трета доза Pfizer

Снимка: БТА

1772 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Израел ще започне да предлага трета доза от ваксина на Pfizer на възрастни хора със слаба имунна система, предава Reuters в неделя. Все още се обмисля дали бустерът да бъде достъпен масово. Решението идва на фона на бързото разпространение на щама „Делта“, който доведе до ръст на заразата в страната. През последния месец новите инфекции се повишиха от едноцифрен брой до около 450 на ден.

Pfizer и партньорът му BioNTech са основните доставчици, които помогнаха за бързия процес на ваксинация в Израел, стартирал ударно през декември. Двете компании заявиха по-рано тази седмица, че ще поискат от американските и европейските регулатори също да разрешат бустерни дози. Те се позоваха на повишения риск от инфекция след 6 месеца.

Фармацевтичните играчи си навлякоха известни критики от някои учени заради твърденията си за увеличаване на опасността. Въпреки това не приложиха данни в своя подкрепа.

„Ние разглеждаме този въпрос и все още нямаме окончателен отговор“, коментира здравният министър на Израел Ницан Хоровиц. „Във всеки случай ние прилагаме към момента трета доза на хора, страдащи от имунна недостатъчност.“

Около половината от 46-те пациенти, които в момента са хоспитализирани в Израел в тежко състояние, са ваксинирани. По-голямата част са от рискови групи, според здравните власти.

Подкрепи Economic.bg