Няма причини ваксинирането с AstraZeneca да спира

Все още няма препоръка от Европейската агенция по лекарства за комбинирано приложение на ваксините

Няма причини ваксинирането с AstraZeneca да спира

Снимка: Скрийншот / BTV

Глория Христова Автор: Глория Христова

Няма индикация за пълно спиране на ваксинирането с AstraZeneca. Оценката на Европейската агенция по лекарства (ЕМА) показва, че съотношението полза/риск е положително. Това заяви Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарства в интервю за bTV.

„Агенцията препоръчва прилагането на ваксината в съответствие с разрешението й за употреба. Очакваме становището на ЕМА по отношение на допълнителния анализ, който се извършва, като информацията ще бъде получена в края на следващата седмица.“

Една от хипотезите е, че ваксината може да не се прилага на хора под 60-годишна възраст. За тези, които вече имат поставена първа доза, се обмисля втората да е с РНК ваксина. По думите на Кирилов за този метод все още няма категорична препоръка, въпреки че някои държави, включително и Германия, обмислят такъв комбиниран метод нa ваксинация.

По отношение на намаленото доверие към ваксината и възможността големи количества да останат неизползвани, той коментира, че заплащането става след получаването на ваксините. Неизползваните количества може да се даряват по програмата „COVAX“ на СЗО.

Миналата седмица България е получила първата доставка от ваксината на Janssen, произвеждана от Johnson & Johnson – около 14 000 дози. Нейното прилагане ще се извършва след доклад на ЕМА за безопасността й. При нея бяха отчетени случаи на тромбози, главно в САЩ, които спряха ваксинацията там.

Анализът на ЕМА е превантивна мярка, няма опасност за момента въпреки констатираните 6 случая на тромбози“, допълни той.

С количествата, които България ще получи до края на юни, има възможност 2.5 млн. души да бъдат ваксинирани.

Коментари: 0