Nokia поведе съдебна битка с Apple

Компанията е завела редица дела за нарушение на 32 патента

Nokia поведе съдебна битка с Apple

Nokia поведе съдебна битка с Apple. Финландската компания е завела редица съдебни дела в Европа и САЩ, в които обвинява производителя на iPhone в нарушение на 32 патента, твърди уеб-порталът StreetInsider, който разполага с официалното съдебно заявление на ищеца.

Nokia твърди, че е притежател на десетки хиляди патенти, които се използват в смартфоните, таблетите, компютрите и други подобни устройства. През последните 20 години Nokia е инвестирала над 115 милиарда евро в изследвания и е собственик на три патентни портфейла интелектуална собственост след закупуването на NSN през 2013 година и Alcatel-Lucent през 2016 година, пише Kaldata.com.

„На фона на редовните инвестиции в изследвания и разработка Nokia създаде или има отношение към много от фундаменталните технологии, използвани в съвременните мобилни устройства, включително и в продуктите на Apple“ – заяви шефът на патентния бизнес на Nokia Илкаа Рахнасто. „След няколко години безуспешни опити да се споразумеем с Apple за използването на тези патенти, ние взехме решение да защитим нашата интелектуална собственост в съда“.

Исковете срещу Apple са подадени в регионалните съдилища в Дюселдорф, Манхайм и Мюнхен в Германия, както и в районния съд на Тексас, САЩ. Сега се оформят жалби и съдебни искания и за другите инстанции.

Коментари: 0