Норвегия ще ползва по-малко пари от 1-трилионния си фонд

В бюджета за 2019 г. е заложено да се използват само 2.7% от натрупаните средства

Норвегия ще ползва по-малко пари от 1-трилионния си фонд

Снимка: Pixabay

Норвегия ще тегли по-малко пари от суверенния си фонд благодарение на икономическия растеж. Това стана ясно днес по време на представянето на проектобюджета за 2019 г., предава Франс прес.

Дясното правителство на страната предвижда догодина да използва 2.7% от средствата на най-големият спестовен фонд в света, чиито активи към момента са на стойност над 1 трлн. долара. Ограничението за теглене е под фиксирания таван от 3%.

Норвежкият бюджет е неутрален, което означава, че не е нито твърде експанзивен, нито рестриктивен. През 2019 г. се очаква икономическият растеж да се ускори с 2.7% спрямо 2.3% през тази година и 2% през 2017 г.

„Забавянето, което беше причинено от спада в цените на петрола, приключи. Отново имаме силна конюнктура“, каза министърът на финансите на Норвегия Сив Йенсен при представянето на проектобюджета в парламента. „Трябва да сме внимателни, за да не унищожим това, като натискаме прекалено силно педала на икономическата ни политика“, добави той.

Норвегия е най-големият производител на въглеводороди в Западна Европа. Сред основните финансови мерки, предложени в проектобюджета, са намаление от 23 на 22% на корпоративния данък, намаление на данъка върху имуществото и ценова граница на данъка върху собствеността.

От друга страна акцизите върху горивата, алкохола и тютюневите изделия трябва да се увеличат, приблизително с темпа на инфлацията. Същото се очаква и при данъка за телевизия.

За да може проектобюджетът да мине в парламента, правителството на малцинството трябва да си осигури подкрепата на малката Християнска народна партия, която е негов традиционен съюзник, но в момента обмисля политическата си позиция.

Норвежката централна банка вдигна основната си лихва на 20 септември за първи път от 7 години, давайки знак за подобрената икономическа ситуация в страната.
Коментари: 0