Никой не вярва на властта и затова си е виновна само тя

Международни организации от цял свят призоваха България за задълбочено разследване на убийството на тв водещата Виктория Маринова

Никой не вярва на властта и затова си е виновна само тя

Снимка: Facebook

Автор: Александра Сотирова

„В България убиват журналисти” – това гласят статусите на голяма част от колегите на убитата в събота журналистка от русенската телевизия TVN Виктория Маринова. Това е третият убит журналист в ЕС за по-малко от година. Смъртта ѝ разтресе не само страната ни, но и целия свят. Новината бе отразена в много големи издания като Reuters, The Guardian, BBC, AP, Bild, France Press, CNN, The Telegraph, The Independent, Sky, Time и много други. Навсякъде фокусът е един - в България убиха журналист, разследващ злоупотреби с евросредства.

Коментарите около жестокото убийство на Маринова - не само в чуждата преса, но и на обществото като цяло, показват, че никой не вярва на властта в България. Защото отвъд приближените до властта "медии" и техните придворни глашатаи, маскирани като "политически анализатори", политолози, социолози и т.н., никой не вярва, че може да става въпрос за битов инцидент - версия, която засега се лансира от властта. А изнесените факти, ако са верни, говорят за чисто криминално престъпление.

Наистина, последното предаване на
Маринова по TVN е посветено на #ДжиПиГейт, за който по-рано съобщиха от разследващия сайт „Биволъ”. По този случай през септември бяха задържани двамата журналисти Димитър Стоянов от сайта „Биволъ” и румънският му колега Атила Биро от RISE Project, които се опитваха да спасят документи за злоупотреби с еврофондове на същата фирма. Именно с тях е интервюто в предаването на Маринова - „Детектор”, което обаче не взима тя, а неин колега. Маринова е част от ръководството на медията, като заема позиция Административен директор, а до февруари тази година е била съпруга на собственика на TVN Свилен Максомов, с когото имат 7-годишна дъщеря. Медията е спрягана като една от малкото, които дават глас на разследвания като тези на „Биволъ”. Но тя като цяло трудно може да бъде определена като разследващ журналист, тъй като доскоро е водила друг тип предаване. 

Фактите около убийството все още не са ясни и разследващите казват, че работят по всички версии. „Не можем да кажем, че версията за изпълнението ѝ на работа като журналист или с оглед тематиката на предаванията ѝ, е определяща версия”, каза главният прокурор Сотир Цацаров днес от мястото на престъплението.

Цялата журналистически гилдия обаче е разтресена от случая и всички настояват само за едно - виновните да бъдат намерени и наказани, а властта най-накрая да си свърши работата. 

„Все още не можем да кажем за какво точно става дума. Досега полицията съобщава, че г-жа Маринова е била изнасилена и тежко малтретирана, което само по себе си е ужасно. Интересното е, че цялото гражданско общество в България на часа се захвана с това престъпление. Тоест, в България никой не се съмнява, че в случая евентуално може да става дума за политически мотивирано деяние. Дори ако се установи, че това е чисто криминално престъпление, може би битово убийство или убийство по други причини, пак трябва да подчертаем, че медиите в България са в много тежко положение и, естествено, всеки веднага си казва: това престъпление има политическо измерение”, казва Даниел Кадик от софийското бюро на фондация "Фридрих Науман" в интервю за „Дойче Веле”.

„Истерията не е полезна, защото и без друго неориентираната публика, очевидно е принудена от нас самите да избере страна: "заради работата си ли е убита Виктория Маринова" или не. А публиката не може да съди, защото като стигнем до това... произвеждаме Народен съд. Народният съд пък винаги е свързан с невежество. Имаме обаче всички условия да си го създадем, защото институциите в България са толкова компрометирани, че никой няма да им повярва”, пише Паолина Паунова, част от екипа на анализаторския сайт Mediapool.

„Надявам се полицията с милиарден бюджет да излезе със смислен и вдъхващ доверие резултат от разследването си съвсем скоро, защото обявените вчера “спешни мерки и промени” в МВР в третия мандат на този премиер и в шестата година на този главен прокурор звучат все по-фалшиво”, пише журналистът и активист Николай Стайков.

По случая във Facebook се изказа и бившата съдийка Румяна Ченалова: „Не знам и не мога да твърдя че Виктория Маринова е убита заради разследванията и репортажите си по повод Джи Пи Груп. Смъртта на тази млада жена и майка е ужасяваща - каквато и да е причината и мотивът за убийството. Ужасяващо е и друго - че това е поредното убийство в "стабилната" ни държава. Поредната пресконференция... Поредните критики и обещания... Поредната проява на популизъм... Същите омразни лица... Ужасяващото е, и че вече не вярваме на полицията и съдебната система. Съмняваме се в държавата. Това е краят на държавността и началото на хаоса, чийто движещ фактор е омразата”.

И макар целият експертен капацитет на МВР да е мобилизиран в разследването на случая, никой не вярва на властта – и тук, и навън. Причината е, че зад гърба ѝ стоят още десетки убийства, които остават неразкрити или за които най-често биват обвинявани психично болни хора, наркомани и клошари и т.н., а за някои от тях виновни никога не се намират.

Затова и Международни организации от цял свят призоваха България за задълбочено разследване на убийството на тв водещата Виктория Маринова. Защото явно и отвън не вярват, че властта в България ще успее да се справи и да намери виновните за това жестоко убийство на една млада жена, майка, дъщеря и не на последно място журналист. Дори Берлин и близкият до Бойко Борисов германски канцлер Ангела Меркел призоваха открито "да има бързо разследване и ужасното събитие да бъде разкрито, колкото се може по-бързо". Като че ли и те не вярват, че нашите служби имат капацитета или желанието да си свършат работата докрай.

Но за по-голямата част от обществото като че ли няма значение какво ще разкрият разследващите, защото „такова зверство посред бял ден в голям град е симптом за царящата безнаказаност”. Всички вярват, че властта е съучастник и ще прикрие, както се случи с пожара в тютюневите складове в Пловдив, истинските извършители и техните мотиви - защото корупцията е по всички етажи на властта.

Но те така си го направиха. Властта си създаде свои медии, рекламира открито, финансира прикрито и никой не вярва, когато "кафявите" медии разказват за най-вероятния криминален инцидент.

Но да не забравяме, България е на последно място по свобода на словото в цяла Европа и е на 111 място от 180 държави. И след този случай вероятно ще падне още по-надолу, а ние се питаме дали трябва да ни е страх да бъдем журналисти, щом не работим в услуга на властта...

Коментари: 0