Прокуратурата разследва „Джи Пи Груп“ за злоупотреби с евросредства

Държавното обвинение е блокирало 14 млн. евро, които трябва да бъдат преведени на фирмата за извършени ремонти

Прокуратурата разследва „Джи Пи Груп“ за злоупотреби с евросредства
Блокиран е паричен превод в евро, който е около 14 млн. евро. Това каза пред журналисти в Русе главният прокурор Сотир Цацаров по повод сигнала на вицепремиера Томислав Дончев за злоупотреби при усвояването на средства от европейски фондове, предаде „Фокус”.

Припомняме, че на 14 септември вицепремиерът Томислав Дончев изпрати до Цацаров сигнал за нередности и измами при усвояване на средства от европейски фондове. Това стана ден след разкритието на „Биволъ“, че от офиса на „Джи Пи Груп“ се изнасят документи, доказващи злоупотреби с еврофондове и се изгарят на поляна край Радомир. Тогава полицията вместо да подпомогне работата на журналистите ги арестува и трябваше да се намесва румънското посолство, за да бъдат освободени.

„Проверката е прераснала в досъдебно производство. Това, което мога да кажа е, че по отношение на нея и в рамките със съдействието на ДАНС са извършени и действия по реда на Закона за мерките срещу изпиране на пари. Тези действия са довели и до запор на изключително крупна сума пари и блокиране на превод“, посочи той и обяви, че по сигнала се работи изключително интензивно.

Главният прокурор добави, че действията на ДАНС продължават и обхващат всички физически и юридически лица, независимо дали са търговци или сдружения с идеална цел, които фигурират в сигнала. „В рамките на сигнала е извършен и съответен анализ, подадена е оперативна информация от ДАНС. В резултат на тази информация Софийска градска прокуратура (СГС) е упражнил правомощията си по Закона за мерките срещу изпиране на пари“, каза още Сотир Цацаров.

На 21 септември премиерът Бойко Борисов разпореди отстраняване на държавните служители и експертите, споменати в журналистическото разследване за измами с усвояване на евросредства, докато текат проверките.

В официално изявление от компанията „Джи Пи Груп“ АД заявиха, че не приемат замесването им в „откровени манипулации и неверни твърдения“. „Никога и под никаква форма „Джи Пи Груп" АД не е имала отношение към оперативната дейност или счетоводството на която и да е от компаниите, споменати в определения като „разследване“ материал“, обявиха от компанията. Те отрекоха твърденията от компанията да са изнасяни, горени или закопавани документи.
Коментари: 0