Нов телеком гигант ще се появи на Острова

Мобилният оператор O2 и доставчикът на интернет и ТВ Virgin Media се сливат

Нов телеком гигант ще се появи на Острова
856 ~ 2 мин. четене
Британският мобилен оператор O2 и гигантът в доставката на широколентов интернет Virgin Media ще се слеят, създавайки една от най-големите фирми за развлечения и телекомуникации в страната и основен конкурент на BT.

Liberty Global, която е собственик на Virgin Media, и испанската Telefonica, която притежава O2, заявиха, че са договорили условия за обединение, съобщава BBC. За преговорите между тях стана ясно преди дни.

O2 е най-голямата телефонна компания във Великобритания с около 34 милиона потребители. Virgin има около шест милиона клиенти на широколентови услуги и кабелна телевизия и още три милиона мобилни потребители.

Освен че има свои абонати, O2 предоставя мрежата за Tesco Mobile, Giffgaff и Sky Mobile.

Сливането ще създаде основен конкурент на BT чрез обединяване на различните платформи.

Главният изпълнителен директор на Telefonica Жозе Мария Алварес-Палет заяви: „Комбинирането на мобилния бизнес на O2 с бързата широколентова мрежа и развлекателните услуги на Virgin Media ще бъде смяна на играта във Великобритания във време, когато търсенето на свързаност не е било по-голямо или по-критично".

Майк Фрайс, изпълнителен директор на Liberty Global, заяви: „Virgin Media предефинира широколентовите мрежи и развлечения във Великобритания със светкавични скорости и най-иновативната видео платформа. А O2 е широко признат за най-надеждния мобилен оператор във Великобритания".

Компаниите заявиха, че сделката ще оцени O2 на 12.7 милиарда британски лири, а Virgin Media на 18.7 милиарда британски лири, и двете на база обща стойност на предприятието. Така сделката се оценява на над 31 млрд. лири.

Telefonica се опита да продаде O2 на собственика на друг британски мобилен оператор – Three, CK Hutchison, за 10.3 млрд. паунда през 2015 г. Тази сделка беше блокирана от Европейската комисия поради опасенията, че ще останат само три основни оператора на мобилни телефони във Великобритания.
Коментари: 0