Нова мобилна книжарница тръгва на обиколка из страната

Атрактивният бус се очаква да обиколи 50 български града до края на лятото

Нова мобилна книжарница тръгва на обиколка из страната
608 ~ 2 мин. четене

Мобилна книжарница, пълна с нови книги на млади български автори, тръгва на турне из България. Първата спирка на старият хипарски Volkswagen ще бъде в София, на кръстовището на ул. "Ангел Кънчев" и ул. "Петър Парчевич", пред Street Chefs. 

Лятното турне на "Думи на 4 гуми" ще продължи във Варна, където на 30-и май бусът ще участва в младежкия литературен фестивал "Варна Лит". 

Всяка следваща дестинация ще носи на местната библиотека или читалище 20% от продадените книги. Целта на дарението ще е да се използва за обогатяване на книжния фонд в поредния град, посетен от книжарницата. Проектът е подкрепен от социалната програма VIVACOM РЕГИОНАЛЕН ГРАНТ.

Ванът, който ще пътува из България, е изрисуван от популярния автор на графити NASIMO. В София в ролята на продавачи ще влязат младите поети и писатели Димана Йорданова, Константин Трендафилов и Илиян Любомиров. След това бусът ще потегли с Илиян и Константин към Варна.

„Думи на 4 гуми“ е проект на поета  Илиян Любомиров, който се надява да приобщи отново хората към красотата на думите и към съвременната проза и поезия, като ги накара да преоткрият света на книгите. „Искам да стигна до младите хора, особено в по-малките градове, и да ги запозная лично с български книги на световно ниво, за които не са и чували в училище.“ обяснява идеята си Илиян. 

За осъществяването на проекта авторът му работи с най-големите български издателства, с чието партньорство съставя стартов списък с около 200 заглавия. Много от авторите им – млади писатели и поети - ще пътуват с буса, за да се срещнат лично с читателите в различните градове, които книжарницата ще посети. Избрани книги от буса ще се продават с автограф. Амбицията на Илиян е да обиколи 50 града до края на лятото, за да стигнат българските книги до всяко кътче на България.  

Подкрепи Economic.bg