ЕИБ ще финансира българо-сръбската газова връзка

Очакваните разходи за българския участък са в размер на 45 млн. евро и ще бъдат осигурени otпрограма \"Иновации и конкурентоспособност 2014-2020 г.\"

ЕИБ ще финансира българо-сръбската газова връзка
660 ~ 2 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) възнамерява да предостави през 2018 г. финансиране до 30 млн. евро за изграждане на газовата връзка между Сърбия и България. Информацията е на Seenews, който се позовава на собствени източници от финансовата институция.

ЕИБ все още не е определила точната сума, която планира да предостави за проекта, но средствата се оценяват между 25 млн. евро и 30 млн. евро, е заявил представител на банката за Западните Балкани по време на форума Vienna Economic Talks forum в Белград.

През януари България и Сърбия подписаха меморандум за разбирателство по проекта за изграждане на интерконектора. Двете страни възнамеряват да започнат строежа на междусистемната газова връзка до май 2019 г., така че тя може да бъде пусната в експлоатация до края на 2020 г. Тогава от сръбската страна заявиhа, че е отбелязан напредък в усилията за финансиране на проекта. Министърът на минното дело и енергетиката Александър Антич съобщи, че преговорите с Европейската комисия за осигуряване на необходимите средства по линия на предприсъединителните инструменти на ЕС са към края си.

Очакваните разходи за българския участък са в размер на 45 млн. евро и те ще бъдат осигурени по линия на програма "Иновации и конкурентоспособност 2014-2020 г.".

След завършването, българо-сръбската газова връзка ще осигури възможност за пренос на 1-1.8 млрд. куб. метра газ годишно от България към Сърбия и 0.15 млрд. куб. метра газ от Сърбия към България. Дължината на трасето е 62.2 км – от района на гр. София при Нови Искър до гр. Ниш, Сърбия.

И двете държави - Сърбия и България, са силно зависими от доставките на руски газ. България внася от там почти 100% от суровината чрез  тръбопровод от Украйна през Румъния, необходима да покрие битовите нужди. Сърбия също има само един маршрут за доставка на газ - от Украйна през Унгария.

Подкрепи Economic.bg