Нова технология вещае края на компютърните пароли

Софтуер разпознава потребители по биометрията и поведението им

Нова технология вещае края на компютърните пароли

Стартираща компания за киберсигурност, която предвещава края на паролите, е получила 350 хил. лири от водещ британски инвеститор. Основаната в Единбург AimBrain се е сдобила с финансиране от Episode 1 фирмата за рискови инвестиции зад Zoopla, LoveFilm и BatFair, пише The Telegraph.

AimBrain разработва свързани със сигурността технологии, базирани на поведенческа биометрия. Софтуерът й проследява и запаметява начина, по който човек взаимодейства с мобилни устройства от скорост на писане до сила на натиск и места върху екрана, където се правят плъзгащи движения.

Разполагайки с тази информация, машината може да идентифицира самоличността и да блокира достъпа на неоторизирани потребители, служещи си с открадната парола. Това означава още, че няма да е необходимо хората от търговци, използващи системи с висока степен на защита, до клиенти, извършващи мобилно банкиране, да въвеждат повторно паролите си, за да поддържат потребителската си сесия активна.

Обикновено хората трябва да избират между удобството и сигурността. Това е грешен подход. Визията ни за бъдещето е, че всяко устройство, с което взимодействаме ще знае кои сме и просто ще функционира. Няма да има нужда да помним пароли”, казва Андриус Сутас, един от основателите и изпълнителен директор на AimBrain.

Проследяващият поведение софтуер функционира най-ефективно при продължителна активност, а не при регистрация, но AimBrain ще включи възможност за лицево разпознаване следващата година, за да замести паролите.

Не смятам, че паролите напълно ще изчезнат. Начинът им на използване обаче определено ще се промени избирането на 15 случайни знака ще стане напълно излишно”, добавя съоснователят Алесис Новик.

AimBrain се ражда, след като латвийските й основатели се срещат по време на полета си към Единбург, където и двамата отиват да следват в университет. Миналата седмица компанията е спечелила награда, която ще й даде възможност да тества технологията си с швейцарската банка Suisse.

Изчислява се, че киберпрестъпленията костват на глобалната икономика 445 млрд. долара всяка година. Сутас посочва, че AimBrain не би могла да предотврати хакерските атаки срещу водещи световни компании, но би могла да предотврати използването на откраднатите от престъпниците пароли.

Коментари: 0