Решението на Фед даде сила на капиталовите пазари

Златото и среброто остават стабилни след повишението на лихвите

Решението на Фед даде сила на капиталовите пазари

Валутен пазар

Както се и очакваше, Фед повиши лихвите за първи път след 9 години с 25 базови пункта до нива от 0.25%-0.5%, отчитайки, че потреблението на домакинствата и бизнес инвестициите са солидни, пазарът на труда – силен, а неизползването на трудовите ресурси е намаляло значително през последната година.

Фед прогнозира лихви от 1,4% в края на 2016 г., което загатва за 4 повишения през следващата година. Проекциите за края на 2017 г. са за лихви от 2.4%, което е минимална промяна от 1 повишение по-малко спрямо предишните прогнози.

Прогнозите за ръста на БВП, безработицата и инфлацията останаха или без промяна, или минимално ревизирани. От инфлацията се очаква стабилен растеж в средносрочен план към нивата от 2%.

Цялостната монетарна политика се очаква допълнително да помогне на икономическата активност.

На валутните пазари доларът остана силен и свали тази сутрин еврото до 1.0850, както и се качи на 122.40 срещу йената.

Суровини

Златото запази печалбите след повишението на лихвите. Среброто се търгува в тандем със златото след намирането на добра подкрепа.

Платината намира известна подкрепа от сигналите за повишено търсене от европейските автомобилни производители.

Базовите метали са по-силни, като никелът отчете най-големите печалби за деня. Възстановяването обаче най-вероятно ще е краткотрайно при липсата на промяна на фундаментите на търсенето.

Цените на суровия петрол спаднаха. Спредът между Брент и американския лек суров петрол се стесни рязко заради очакванията, че 40-годишната забрана за износ от САЩ ще бъде вдигната, за да се балансира вътрешното свръхпредлагане.

Капиталови пазари

Борсовите индекси в целия свят скочиха и бяха основните печеливши след повишението на лихвите на Федералния резерв заради подобрените настроения и публикуваните положителни данни за CPI индекса.

Коментари: 0