Новата нестабилност

Войната постепенно възвърна позицията си като ежедневен фон на световната политика

Новата нестабилност
Автор: Александра Сотирова

Броят на конфликтите в съвременния свят се разраства, променя се и тяхната същност и цел, които си поставят пред своите съперници. В същото време познатите инструменти на военната агресия  като ядрените оръжия губят своята стойност, макар и да остават в тежест за националните бюджети.

Войната постепенно възвърна позицията си като ежедневен фон на световната политика. Експертите предупреждават, че увеличаването на броя на конфликтите и промените на качествата им чрез пряко или косвено участие в многостранни коалиции, включително с участието на ядрените държави, заплашва да наруши равновесието на настоящата глобална сигурност. Прецизни оръжия и системи за противоракетна отбрана намаляват стойността на ядрените сили, които са играли стабилизираща роля по време на Студената война, която на теория дава възможност за неядрен военен конфликт между великите сили.

В същото време, по данни за 2015 г., разходите за съхранение и поддръжка на цялата инфраструктура на стратегическите ядрени сили в САЩ превишават $ 20 милиарда годишно. За Русия аналогичният показател, според различни оценки, съставлява $ 10-15 млрд. на година. Общите разходи на членовете на "ядрения клуб" превишават $ 100 милиарда годишно.

На теория, може да се появят нов тип конфликти и с друг сценарий, които да не вземат под внимание съществуването на ядрени оръжия. В съвременните условия ключова стойност не е живата сила или територията на врага, а информацията и контрола на потоците. Успешно развиващите се киберблокади ще бъдат достатъчни за пълното нарушаване на комуникациите на враждебната държава. Ако се съди по броя поставени в околоземната орбита военни сателити, към такава перспектива са готови само три държави: Русия, САЩ и Китай.

Коментари: 0