Нови $100 млрд. може да коства Brexit на Великобритания

Това предупреждение отправи най-големият автопроизводител в страната

Нови $100 млрд. може да коства Brexit на Великобритания
1396 ~ 1 мин. четене
Най-големият автопроизводител във Великобритания предупреждава, че лошо споразумение за Brexit може да навреди на печалбата му и да отмени инвестиция за над 100 млрд. долара в страната.

Jaguar Land Rover обяви, че ако Обединеното кралство напусне Европейския съюз без да запази добри търговски отношения с Блока, това може да изтрие над 1.6 млрд. долара от годишната печалба на компанията. Автопроизводителят добави, че планира да похарчи 106 млрд. долара в страната през следващите пет години, но предупреди, че това може и да не се случи при лоши условия за Brexit.

„Спешно се нуждаем от по-голяма увереност да продължим да инвестираме сериозно в Обединеното кралство и да защитим нашите доставчици, клиенти и 40 хил. британски служители”, коментира главният изпълнителен директор на Jaguar Land Rover Ралф Спет в изявлението.

Jaguar Land Rover, която е собственост на индийската Tata Motors, се нарежда до вече редица други компании, които отправиха предупреждение колко пагубен за икономиката би бил един Brexit без всеобхватно споразумение какви ще са търговските отношения между Лондон и Брюксел след 29 март 2019 г. – датата, на която Великобритания трябва да напусне ЕС.

Миналия месец европейският производител на самолети Airbus обяви, че Brexit без търговско споразумение би бил катастрофален, предизвиквайки хаос в производството и заплашвайки бъдещето на компанията във Великобритания.
Подкрепи Economic.bg