Нови разбирания за спад: „Само“ 4.4 млн. безработни в САЩ за седмица

Над 15% от работната сила на САЩ е останала без работа

Нови разбирания за спад: „Само“ 4.4 млн. безработни в САЩ за седмица

Снимка: Unsplash

1048 ~ 3 мин. четене

Рекордните 26 млн. американци потърсиха обезщетения за безработица през последните пет седмици, потвърждавайки очакването всички работни места, създадени по време на най-дългия бум на заетостта в историята на САЩ, да се окажат заличени само за около месец. Постигнатият за 10 години ръст бе изтрит на фона на ограниченията срещу Covid-19, които рушават икономиката.

Нови 4.427 млн. души са кандидатствали за обезщетения за безработица през седмицата, приключваща на 18 април, заяви американското Министерство на труда. Въпреки че данните са стряскащи, те са с около милион по-малко от ревизираните за предишната седмица 5.237 млн. заявления и отбелязват трети пореден седмичен спад.

Те обаче са малко над очакванията на икономистите в анкетата на Reuters за 4.2 млн. нови безработни и са шест пъти по-високи от най-тежката седмица за заетостта по време на финансовата криза от 2008 г.

„Това показва не само колко бързо, но и колко дълбоко и широко коронавирусната епидемия е ударила САЩ“, коментира Марта Гимбел, икономист от Schmidt Futures за Business Insider.

Последните данни показват натрупване на обезщетения за безработица до малко над 26 млн. души от седмицата, приключваща на 21 март, което представлява около 16% от работната сила на САЩ. За сравнение икономиката създаде 22 млн. работни места по време на бума на заетостта, който започна през септември 2010 г. и рязко приключи през февруари тази година.

Независимо от това, докладът допълва нарастваща купчина все по-мрачни икономически данни. Той идва и на фона на нарастващите протести срещу блокадата в страната, целяща овладяване на разпространението на COVID-19.

Няма индустрия, която да не е застрашена от съкращения

Все пак американските икономически данни продължават да се влошават с напредването на пандемията. Милиони американци все още са в режим на блокиране, оставайки у дома. През март продажбите на дребно, на жилищата в САЩ, настроенията на потребителите и промишленото производство отчетоха исторически спадове, показвайки, че повечето активности са спрели.

Тъй като загубата на работни места поради пандемията на коронавирус продължава, индустрии като изкуството, търговията и ресторантите са засегнати силно. Но безработицата е излязла отвъд индустриите, дори в сферата на здравеопазването, за което се смята, че е устойчиво на рецесия, особено по време на подобна здравна криза, също се наблюдава загуба на работни места.

В доклада от миналата седмица, САЩ обясняват, че загубите са регистрирани и в управлението на отпадъците, образованието, както и в сферите на професионалните, научните и техническите услуги.

„Има притеснения, че след първоначалната вълна на съкращения загубата на работни места ще достигне и сектора на бизнес услугите. Липсата на прецедент означава, че нямаме идея докъде ще стигне това, но остава първоначалната ни надежда, че до края на май новите безработни ще спаднат под 1 млн. седмично“, заяви Иън Шепърд, главен икономист в Pantheon Macroeconomics.

Президентът Доналд Тръмп, който се надява на втори мандат в Белия дом на изборите през ноември, има желание да рестартира парализираната икономика. В сряда той аплодира стъпки, предприети от няколко щати за отхлабване на ограничителните мерки срещу Covid-19, въпреки предупрежденията на здравните експерти за потенциален нов скок на заразените.

„Касапницата“ на пазара на труда допринася за срива на цените на петрола, продажбите на дребно, производството, строителството и продажбите на жилища, като засилва твърдението на икономистите, че икономиката навлезе в рецесия през март.

Подкрепи Economic.bg