Турция ще издава сертификати на курортите си без Covid-19

Страната очаква туризмът да се възстановява поетапно от това лято

Турция ще издава сертификати на курортите си без Covid-19

Снимка: pixabay

5438 ~ 1 мин. четене

Турското правителство започна инициатива по сертифициране на курорти, където няма случаи на коронавирус, съобщи министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой, цитиран от местния вестник Hurriyet daily news.

Специалана комисия ще разработва "международно призната" система и ще издава сертификатите на курортите. В нея влизат служители от Министерствата на здравеопазването, транспорта и земеделието, както и неправителствени организации.„Започнахме процеса на сертифициране, за да определим зоните без коронавирус в системата“, каза Мехмет Нури Ерсой.

Първото им заседание е проведено миналата седмица и се очаква системата за сертифициране да бъде завършена през първата седмица на май. До края май месец ще бъде организирано получаването на сертификатите от туристическите комплекси.

Министърът на туризма също така изрази надежда за бързо възстановяване на вътрешния туризъм, след като в средата на месец май отпаднат ограниченията свързани с разпространението на коронавируса. Летищата, хотелите, ресторантите, музеите и археологическите обекти ще бъдат пренаредени в съответствие с правилата за социално дистанциране, добави той.

„В първия етап от възстановяването на турзима очакваме посетители от азиатските страни. След това от Германия и Австрия“, каза министърът на туризма. По думите му след тях ще дойде и „трета вълна от туристи“ от Централна и Северна Европа.

В началото на годината, преди кризата с коронавируса, Турция се стремеше да достигне 60 млн. туристи. Според официални данни, през 2019 г. те са наброявали 51.9 млн. души. Приходите от туризъм в страната достигат 34.5 млрд. долара през миналата година, което е  рекордно високо ниво, сочат статистическите данни.

Подкрепи Economic.bg