Нови 676 документа за убийството на Кенеди бяха публикувани в САЩ

Това се случва, след като на 27 октомври бяха разсекретени около 2 800 файла

Нови 676 документа за убийството на Кенеди бяха публикувани в САЩ

Снимка: YouTube/Screenshot

Още 676 документи по делото за убийството на американския президент Джон Кенеди бяха публикувани днес от Държавния архив на САЩ. Това се случва, след като на 27 октомври бяха оповестени първите 2 800 файла. 

Сред новата порция документи има материали, изготвени от министерствата на обраната и правосъдието, Конгреса и самия Държавен архив, а най-много се тези от ЦРУ. 

Включена е и стенограма от прихванатия телефонен разговор между Лий Харви Осуълд с представители на съветското посолство в Мексико след покушението срещу държавния глава, предава БГНЕС.

Припомняме, че президентът Доналд Тръмп взе решение да разсекрети дълго пазените в тайна документи за „убийството на века“, въпреки слуховете, че му се оказва натиска да не го прави. Публикуването им се случва точно 54 години след покушението срещу Кенеди на 27 октомври 1963 г. в Далас, щата Тексас. Именно сега официално изтече срокът за тяхното засекретяване. 

„Американското общество очаква и заслужава да му бъде предоставен възможно по-голям достъп до документите за убийството на президента Джон Кенеди, за да може хората да узнаят всички обстоятелства около това важно събитие“, заяви Тръмп в съобщение, което беше разпространено тогава от Белия дом. 

Все пак стана ясно, че част от информацията е била редактирана в интерес на националната сигурност. 

От документите става ясно, че престъплението е било извършено само от Лий Харви Осуълд. В тях може да се прочете например, че два месеца преди опита за убийство на президента Осуълд се е срещал със съветски дипломати в Мексико Сити, за които се смята, че са били агенти на КГБ.
Коментари: 0