Белгия решава днес дали да арестува Пучдемон

Изтичат 24-те часа от получаването на заповедта за задържане

Белгия решава днес дали да арестува Пучдемон
Белгийската прокуратура трябва да вземе решение днес дали да задържи и екстрадира бившия каталунски премиер Карлес Пучдемон. От белгийската прокуратура са потвърдили, че са получили заповед за задържането му от Мадрид и вече текат 24-те часа, в които да я проучат и да решат как да действат.

Вчера съдът в Мадрид издаде заповед за задържането на сепаратисткия лидер и на четирима членове на неговото правителство, които се намират в Брюксел. Каталунските сепаратисти са обвинени „бунт, метеж, злоупотреба с обществени средства и неподчинение на властта“.

Ако сега Пучдемон бъде арестуван, Брюксел ще трябва да го предаде на испанските власти в рамките на 60 дни. Белгийските власти обаче могат и да откажат екстрадицията, в случай че преценят, че ще бъдат нарушени човешките му права. 

Вчера адвокатът на Пучдемон обяви, че бившият лидер на каталунското правителство иска да остане в Белгия, като е напълно готов да съдейства на местното правосъдие. Той отказва да се върне в родината си, докато не му бъде гарантиран честен процес. 

Междувременно стотици граждани са излезли на протест в Барселона, за да протестират срещу задържането на членове на сваленото каталунско правителството, предава БНТ.

Самият Карлес Пучдемон не се е отказал от политическите си амбиции и е готов да се яви на предсрочните парламентарни избори в Каталуния, които се очаква да се проведат през декември.
Коментари: 0