30 нови автобуса ще обслужват градския транспорт на София

През следващата година предстои пускането на още 102 машини, обясни столичният кмет

30 нови автобуса ще обслужват градския транспорт на София

Снимка: Йорданка Фандъкова/Facebook

Първите 30 газови автобуса започват да обслужат градския транспорт на София. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на представянето на новите возила. Те ще обслужват линия 111, свързваща директно кварталите Люлин и Младост. Автобусите покриват най-новия екостандарт Евро 6 и са нископодови, с климатизация, с видеонаблюдение, с възможност за зареждане на телефон и безплатен.

„Това е най-дългата линия в София. Ще подменим изцяло старите автобуси по тази линия. Ще продължим и с подмяната на автобусите в цяла София. Знаете, че това е част от цялостната ни програма за модернизация на столичния транспорт с нови екологични автобуси“, коментира Фандъкова, цитирана от „Фокус“.

Тя добави, че следващата година ще бъдат доставени и пуснати в експлоатация още 102 нови автобуса. „Част от последните 60 автобуса вече са тук, в София. Очакват подготовка за пускане в експлоатация. По този начин 90% от автобусите в градския транспорт на столицата ще бъдат изцяло променени. Това е важна мярка в борбата за по-чист въздух на София. Надяваме се повече хора да използват обществения транспорт и разбира се подчертавам, че това е цялостно обновяване с екологичен градски транспорт“, обясни още Фандъкова.

Тя коментира и проблема с недостига на шофьори за столичния градски транспорт. „В момента коментираме транспортната рамка и благодаря на синдикатите, на нашите партньори, защото преговаряме за условията на работа на шофьорите. Не можем да задържим шофьорите, защото работата е много тежка в София. Планираме покачване на заплащането на шофьорите, така че хората да се чувстват добре и да обслужват добре пътниците“, обясни още кметът на София.
Коментари: 0