Нови инвестиции у нас след среща на Плевнелиев във Виена

Вложенията ще бъдат главно в сферите на енергетиката, телекомуникациите, банките, финансите, търговията, тежката и лека индустрии

Нови инвестиции у нас след среща на Плевнелиев във Виена

Снимка: БГНЕС

116 ~ 1 мин. четене

Очаква се прилив на инвестиции от Австрия, потвърди президентът Росен Плевнелиев след среща с австрийския колега Хайнц Фишер във Виена днес, 18 март. Вложенията ще бъдат главно в сферите на енергетиката, телекомуникациите, банките, финансите, търговията, тежката и лека индустрии.

С около 16.9 млн. евро преки инвестиции за януари 2015, Холандия оглавява класацията на най-активни инвеститори в България. Но Австрия продължава да е една от водещите страни с най-голям приток на капитал към България. Според българския държавен глава, за периода 1996-2006 Австрия е инвестирала почти 6 млн. евро. Броят на туристите също се е увеличил с 40% през 2014, в сръвнение с предната 2013 година.

В рамките на двудневно работно посещение на българския държавен глава във Виена бяха обсъдени теми като икономическите и политически отношения на двете страни, ситуацията в Украйна както и спешните реформи, които България трябва да направи в редица области като енергетиката, пенсионното осигуряване и образованието.

Новината е добре дошла след като по данни на Българска Народна Банка (БНБ) се наблюдава драстичен спад на преките чуждестранни вложения в България. За януари 2015 са отчетени директни инвестиции на стойност 16.4 млн. евро, което е с около 66.4 млн. евро по-малко от януари 2014. Това представлява около 132.8% спад от същото време миналата година. 

Коментари: 0