Група инвеститори придобива мажоритарен дял във \"Виваком\"

Те ще рефинансират всички дългове на компанията, които се оценяват на около 900 млн. евро

Група инвеститори придобива мажоритарен дял във \
3665 ~ 1 мин. четене

Групата LIC33 (Ел Ай Си 33) - група инвеститори от Европейския съюз, ще придобие мажоритарния дял на "Виваком" и други водещи компании в страната ни, се казва в съобщение на компанията.

Предишният собственик на телекома е продал активите си срещу ангажимента от страна на инвеститора да рефинансира всички дългове, които се оценяват на около 900 милиона евро. LIC33 вече полагат усилия за преструктуриране на компанията, за да бъде стабилизирана.

Групата LIC33 включва инвеститори от ЕС, които се специализират в работата на нововъзникващите пазари и с изпаднали в затруднено положение компании.

През юни 2004 г. правителството на Симеон Сакскобургготски продаде 65% от капитала на БТК на Вива Венчърс Холдинг, дъщерна компания на американския частен инвестиционен фонд Advent International. През януари 2005 г. българската държава стартира публичното предлагане на остатъчния пакет от акции и 34.78% от капитала на компанията (2,869,573 акции) на Българска фондова борса - София.

През май 2005 г. БТК получи лиценз за изграждане на мобилни далекосъобщителни системи от трето поколение по стандарт UMTS, клас Б (2x5+5 MHz). Разрешението е за срок от 20 години, а лицензионната такса е в размер на 42 млн. лв. Компанията стартира своите мобилни услуги с марката vivatel през месец ноември 2005 г. 

Коментари: 0