Нови правила оставят без безплатно лечение стотици българи

Без здравни права могат да останат и осигуряващите се под 420 лв.

Нови правила оставят без безплатно лечение стотици българи
3707 ~ 1 мин. четене

Нови правила могат да оставят много хора без здравни права и безплатно лечение от 1 април. Това става след промени в Закона за здравно осигуряване, които бяха приети в края на миналата година.

Промените ще засегнат хората, които са с прекратен трудов договор, но без работодателят да е уведомил НАП за това. Здравните осигуровки на работника обаче са спрени.

По думите на Ася Попхристова, която е директор „Обслужване“ на приходната агенция в Пловдив, към момента тези хора се водят със здравни права само на основание на сключен трудов договор.

Сега задължително трябва да има декларация образец 1, която показва отработените дни, колко процента е осигуряването, на какво се осигурява, за да има здравни права.

Застрашени от отнемане на здравни права са и тези, чиито приходи са по граждански договор или от хонорари и се осигуряват под 420 лева. В тази група попадат много от хората със свободни професии.

От Агенцията по приходите препоръчват на хората да следят здравния си статус. И напомнят, че с неплатени осигуровки за 4 месеца се губят здравните права.

Подкрепи Economic.bg