Болници на протест срещу реформата на Москов

Те смятат, че сегашната здравна политика се отразява зле на пациентите

Болници на протест срещу реформата на Москов
324 ~ 3 мин. четене

Национално сдружение на частните болници (НСЧБ), Сдружение на общинските болници в България (СОББ) и Българска болнична асоциация (ББА) заявяват, че излизат на национален протест срещу реформата на здравния министър Петър Москов. В декларация те посочват, че нямат друг избор срещу здравната политика „от типа проба-грешка“, насочена срещу лекарите.

Частните и общинските лечебни заведения смятат, че готвените промени в здравеопазването се отразяват зле върху пациентите, които няма да могат да избират болницата, в която да се лекуват. Също така, ще са лишени от грижите на специалисти, а седмичните лимити и закупуването на дейности ще доведат по нови корупционни практики в сектора.

С новата Национална здравна карта се отнема правото на пациентите да изберат болница. Тя ще ги принуди да се лекуват само по местоживеене. С нея ще се закрият работещи болници, ще бъдат лишени от работа доказани специалисти по критерии, създаващи само условия за корупция. Въведените седмични лимити по дейности и закупуване на дейности по усмотрение на администрацията ще спрат достъпа на пациентите до медицинска помощ след изчерпването им, създавайки нови предпоставки за корупция и нерегламентирани плащания“, заявяват те в декларацията.

Според тях намалените цени на НЗОК в редица дейности ще доведат до увеличение на плащания на пациентите и трупане на нови дългове на болниците. Въведената забрана за инвестиции и утежнен режим на лицензиране пък ще забавят внедряването на нови технологии и методи на лечение пак във вреда на пациентите.

Чрез нови и нови стандарти вкараха медицината в наредби, отнеха правото ни да лекуваме според науката и опита си“, посочва се още в текста. Новите правила за административен контрол превръщат медицинския одит в министерска бухалка за саморазправа с лекарите, недоволни от водената политика. В амбицията си си да стане господар на медиците министър Москов създаде хаос, непознат на здравната ни система до сега. Повечето от тези нови правила са въведени в грубо нарушение на законите и Конституцията на страната. Доказателство за това не е само решението на Конституционния съд. И Националната здравна карта, и проектът за така наречения служебен Национален рамков договор, и проекта за Наредбата за основния пакет здравни дейности - са все примери за погазване на принципите, процедурите и ограниченията на закона“, допълва се в декларацията.

Болниците отбелязват още, че са опитали да защитят правата си по законов ред чрез съдебната власт, но това не е дало резултат, защото въпреки че съдебната власт отсъжда в тяхна полза, здравната администрация превръща процесите в игра на котка и мишка. Те заявяват, че започват подготовка  за национални протестни действия и призовават правителството да вземе решение за 100% заплащане на здравните вноски от държавата на подопечните си здравно осигурени.

Искаме здравна система, свободна от монополна зависимост и зависимост от политически партии. Искаме здравна система, в която контролът на медицинската помощ да се осъществява от най-заинтересованите – пациентите и техните осигурители. Искаме свобода за нашите пациенти да избират къде, при кого и как да се лекуват. Искаме справедливи и честни условия за работа, свобода за нови инициативи, свобода да практикуваме медицина така, както сме я учили и в което сме се заклели. Призоваваме всички колеги – лекари, медицински сестри, лаборанти, призоваваме нашите пациенти да се изправим заедно в защита на справедливите ни искания и срещу безобразията на здравната администрация“, подчертава се още в декларацията.

Подкрепи Economic.bg