Болници на протест срещу реформата на Москов

Те смятат, че сегашната здравна политика се отразява зле на пациентите

Болници на протест срещу реформата на Москов

Национално сдружение на частните болници (НСЧБ), Сдружение на общинските болници в България (СОББ) и Българска болнична асоциация (ББА) заявяват, че излизат на национален протест срещу реформата на здравния министър Петър Москов. В декларация те посочват, че нямат друг избор срещу здравната политика „от типа проба-грешка“, насочена срещу лекарите.

Частните и общинските лечебни заведения смятат, че готвените промени в здравеопазването се отразяват зле върху пациентите, които няма да могат да избират болницата, в която да се лекуват. Също така, ще са лишени от грижите на специалисти, а седмичните лимити и закупуването на дейности ще доведат по нови корупционни практики в сектора.

С новата Национална здравна карта се отнема правото на пациентите да изберат болница. Тя ще ги принуди да се лекуват само по местоживеене. С нея ще се закрият работещи болници, ще бъдат лишени от работа доказани специалисти по критерии, създаващи само условия за корупция. Въведените седмични лимити по дейности и закупуване на дейности по усмотрение на администрацията ще спрат достъпа на пациентите до медицинска помощ след изчерпването им, създавайки нови предпоставки за корупция и нерегламентирани плащания“, заявяват те в декларацията.

Според тях намалените цени на НЗОК в редица дейности ще доведат до увеличение на плащания на пациентите и трупане на нови дългове на болниците. Въведената забрана за инвестиции и утежнен режим на лицензиране пък ще забавят внедряването на нови технологии и методи на лечение пак във вреда на пациентите.

Чрез нови и нови стандарти вкараха медицината в наредби, отнеха правото ни да лекуваме според науката и опита си“, посочва се още в текста. Новите правила за административен контрол превръщат медицинския одит в министерска бухалка за саморазправа с лекарите, недоволни от водената политика. В амбицията си си да стане господар на медиците министър Москов създаде хаос, непознат на здравната ни система до сега. Повечето от тези нови правила са въведени в грубо нарушение на законите и Конституцията на страната. Доказателство за това не е само решението на Конституционния съд. И Националната здравна карта, и проектът за така наречения служебен Национален рамков договор, и проекта за Наредбата за основния пакет здравни дейности - са все примери за погазване на принципите, процедурите и ограниченията на закона“, допълва се в декларацията.

Болниците отбелязват още, че са опитали да защитят правата си по законов ред чрез съдебната власт, но това не е дало резултат, защото въпреки че съдебната власт отсъжда в тяхна полза, здравната администрация превръща процесите в игра на котка и мишка. Те заявяват, че започват подготовка  за национални протестни действия и призовават правителството да вземе решение за 100% заплащане на здравните вноски от държавата на подопечните си здравно осигурени.

Искаме здравна система, свободна от монополна зависимост и зависимост от политически партии. Искаме здравна система, в която контролът на медицинската помощ да се осъществява от най-заинтересованите – пациентите и техните осигурители. Искаме свобода за нашите пациенти да избират къде, при кого и как да се лекуват. Искаме справедливи и честни условия за работа, свобода за нови инициативи, свобода да практикуваме медицина така, както сме я учили и в което сме се заклели. Призоваваме всички колеги – лекари, медицински сестри, лаборанти, призоваваме нашите пациенти да се изправим заедно в защита на справедливите ни искания и срещу безобразията на здравната администрация“, подчертава се още в декларацията.

Коментари: 0